Invulling plek ingestort Pearle pand: indiening plan voorjaar 2019

Printerversie
Gepubliceerd op: 20-12-2018 | Gewijzigd op: 21-12-2018
De gemeente verwacht dat de eigenaresse van Markt 31-33, het in december 2015 ingestorte Pearl-pand, voorjaar 2019 een bouwplan [omgevingsvergunning] zal indienen.
Dus blijkt dat de vier verzekeringen [eigenaresse*, huurder, gemeente en aannemer]  uit de problematische schuldverklaring en de schuldige  uit zijn. Volgens brief van de gemeente [brief dd. 18-12-2018] aan Paul van der Krabben van Bosch Belang die er vragen  [brief dd. 07-11-2018] over stelde , is de architect[Pelle Poiesz l bezig met een bouwplan dat voorjaar 2019 wordt ingediend. Blijkbaar gaat eigenaresse* toch weer op die locatie met een eigen pand daar aan de slag. Er komt in ieder geval een winkel en etages met woningen terug. Niet bekend is [ondanks allerlei suggesties van oud naar nieuw] welke stijl. 

*Eigenaresse: Doortje Clingenborg-Hoedemakers
Zie hieronder ook  artikel dd. 21 juli 2016 Over oorzaak instorting Pearle pand op Markt 31-33
 
Het gat naast Markt 29, De Kleine 
Winst, waar op de nrs. 31-33
tot de avond van 27 februari 2016
de brillenwinkel van Pearl stond.


foto © paul  kriele, 21 september 2018.Bericht van 21 juli 2016: Oorzaak instorten Pearlpand door tussentijds geplaatste T-balk
BouwQ uit Best, dat iov de Gemeente onderzoek deed naar de oorzaak van het instorten van het Pearlepand op Markt 31-33 [dus niet naar de schuldvraag..], ziet het plaatsen in de kelder van pand nr. 33 van een houten tussenwand met daarop een H-balk in 1992 als de oorzaak van het instorten van de begane grond en daardoor van het hele pand op zaterdagavond 27 februari 2016. De bouwvakkers die de winkel verbouwden hebben [onwetend van de bouwconstructie..] op die zaterdag 27 februari 2016 die houten scheidingswand weggehaald waardoor de stalen balk geen steun meer ondervond. [zie tekening onderaan artikel]. In de bewoordingen van wethouder Erioc Logister is het  '.. een samenloop van omstandigheden...'.

Die houten scheidingswand is namelijk als steunpunt gaan fungeren van die stalen balk. Door slecht metselwerk dat ook nog eens in 1992 werd verwijderd verviel de ondersteuning. Voor het plaatsen van die balk, die overigens onzichtbaar* was voor de bouwvakkers van de noodlottige zaterdagavond van 27 februari 2016, is geen vergunning verleend, maar die was toen ook niet nodig, aldus wethouder Logister in een toelichting voor diverse locale en landelijke media donderdagmiddag 21 juli2016 in het stadhuis.
De technische achtergronden van dat incident oorzaak en wat er is gebeurd] gaf Ben Notenboom van het onderzoeksbureau BOUWQ uit Best, dat als onafhankelijk bureau door de gemeente is aangetrokken.
 
-Links Ben Notenboom [l.] van onderzoeksbureau BOUWQ uit Best hield een uitvoerige en erg inzichtelijke toelichting op het rapport ' Oorzaak Instorting Markt 31'.
Naast Notenboom wethouder Eric Logister.

-Boven: De lokale, regionale en landelijke  pers [NOS, Hart van Nederland, Brabants Dagblad  en de Volkskrant] was in grote getale aanwezig
.

foto's © paul kriele, 21 juli 2016. 

Partijen [eigenaresse Trudie, roepnaam Door, Clingenborg-Hoedemakers], de huurder Pearle, de aannemer Van de Fliert uit Barneveld [zowel in1992 als 2016...] en de verzekeringsmaatschappijen], zo bleek uit een toelichting door wethouder Logister, zullen nog wel wat te bakkeleien hebben over de oorzaak en de verantwoordelijkheden van dit bouwvraagstuk in een overigens monumentaal pand [gebouwd eind 16e eeuw]. Dat gat blijft voorlopig ook bestaan al heeft de gemeente een koopbelangstelling. Eerst dienen partijen hier aan de hand van dit rapport dat op internet in te kijken valt [gemeentepagina] uit de wir war van oorzaak en feiten moeten komen.
 
Eigenaresse van Markt 31-33 Doortje Hoedemakers.

foto © paul kriele, 14 maart  2016.

Eigenaresse,sedert 2003 Door Hoedemakers, heeft gezegd eerst de consequenties uit het rapport te willen bestuderen en te overwegen.
De panden van FEBO Hinthamerstraat 5 en De Kleine Winst Markt 31 hebben geen schadelijke gevolgen ondervonden, zodanig dat zij niet open kunnen gaan. Maar het is aan de FEBO zelf te bepalen of en wanneer zij weer open zal gaan, aldus het antwoord van Logister op die vraag.
 
 

-Links: De kelder van Pearlepand Markt 33 waar in 1992 een stalen H-balk is geplaatst die een eerder aangebrachte houten scheidinsgwand [groen] als drager is gaan gebruiken.


*Van die balk zijn geen dossierstukken aangetroffen. Die balk stak bij het veldonderzoek in het puin omhoog, aldus Ben Notenboom. Toentertijd is daarvoor geen vergunning aangevraagd maar dat was toen ook niet nodig omdat hij  toen geen dragende functie had.
De aanhechting van het gewelf met de penant/zijwand [kleine tekening links boven] is ook krakkemikkering. Die muur is gaan afbrokkelen.  
 
De schoongemaakte H- balk
tijdens de asbest verwijdering
.

foto © paul kriele, 4 april 2016.
Voor onderzoeksrapport BOUWQ zie pagina Gemeente:BouwQ
 


Terug naar boven