Jeroen Boschbeeld geplaatst

Printerversie
Gepubliceerd op: 20-03-2009 | Gewijzigd op: 02-06-2009
Met een korte onderbreking werd vanmorgen tussen 9 en 9.45 uur het geheel gerenoveerde Jeroen Boschbeeld op zijn gerestaureerde sokkel herplaatst. Dat gebeurde door Binder Art Services, een bronsbeeldgieterij uit Haarlem, die het beeld -na restauratie- op een aanhangwagen aanvoerde.

Hierboven het beeld ligt nog in plastic folie verpakt op de aanhangwagen van Binder Art Services.
Intussen serveert vanuit het stadhuis Paul Du Crocq [Coördinator City Marketing] koffie voor de mannen van Binder en de communicatiemedewerkster van de gemeente en Leon van Dijk en Erwin van Hunen van Team Gebouwen.
Links onder in overall, Roger Birtwhistle [l.] en Bert Binder [2e van links] en gemeentelijk communicatie-adviseur Josje Verbeeten en Maaike van der Hijden, student Fashion Design van het Koning Willem 1-College, die de omslagdoek voor het beeld maakte.
foto's © paul kriele, 20 maart 2009.
---------------------------

In het afgelopen jaar [vanaf december 2008] werd in de Haarlemse werkplaats het beeld aangepakt. 'Daar is gekeken naar gebreken, er zijn nieuwe voetplaten aangebracht en het voetstuk van het beeld is van staaldraadeinden voorzien,' aldus Leon van Dijk van Team Gebouwen die met Erwin van Hunen verantwoordelijk is voor het onderhoud van alle beelden en fonteinen in de stad.

Met behulp van een kraan gaat het beeld in de takels onder het toeziend oog van vroege burgers en deskundigen van Binder en de gemeente. foto's © paul kriele, 20 maart 2009.

Kraan hijst beeld naar zijn sokkel
Er wordt door Roger Birtwhistle van Binder nog wat gepast en gemeten zodat de draadeinden onderaan het beeld precies in de schroefopeningen van de sokkel passen.

foto's © paul kriele, 20 maart 2009.

Bert Binder en Roger Birtwhistle zetten mbv een kraan het in plastic folie ingetaapte beeld op zijn sokkel. Met een hulpmal was de positie exact berekend, maar om de draadeinden wat meer speling te geven werden de schroefgaten nog eens uitgeboord.
Met betonmortelspecie is daarop het beeld tegenover 'De Kleine Winst' goed vastgezet. Op dat moment laat zich ook een bescheiden voorjaarszonnetje over de daken zien. Een tiental passanten, gemeente-ambtenaren en Martin van Esch van  Hartje  's-Hertogenbosch kijken toe. 

Tegen het decor van een bloemenkraam heeft Jeroen zijn positie weer ingenomen. De mannen van Binder boren de gaten nog wat extra uit  en dan staat het beeld van August Falise weer op zijn plek.
Het doek van Maaike van der Hijden [KW1-C] gaat er overheen om zondag 22 maart 2009 door wethouder Eugster weer weggehaald te worden voor de feestelijke en officiële onthulling.

foto's © paul kriele, 20 maart 2009.


Terug naar boven