Vaandel op plek Pearle pand in zicht gekomen

Printerversie
Gepubliceerd op: 03-01-2017 | Gewijzigd op: 28-01-2017
Kunstenaar Imke van Dillen heeft een groot goud/geel vaandel laten maken voor  het Pearlepand dat rond 22 december 2016, compleet met een groot gedicht*, aan de zijgevel is ophangen.
Maandag 2 januari 2017 zijn de steigers tegen de zijmuur van Markt 29, De Kleine Winst, verwijderd. Daardoor is het vaandel duidelijker zichtbaar geworden.

Maandag 2 januari 2017 is
door het weghalen van de steigers het vaandel met tekst van Ab Bartholet op de zijmuur van De Kleine Winst 
[Markt 29] meer zichtbaar  geworden.

Social designer, zoals ze in haar beroep heet, Dillen is onder meer bekend van 'De Kathedralen'.  Maar zij heeft laatste ook brillen aan het hek er om heen opgehangen.
Met dit vaandel wil zij een eerbetoon brengen aan het oude pand Markt 31 -33, gelegen op de hoek met de Hinthamerstraat, zo meldt zij . Publiek toegankelijk maken van een historische gebeurtenis,' legt ze uit . 'Hier maakt het oude plaats voor het nieuwe en dat vraagt om een ritiueel,' zo is haar toelichting. 

*Tekst gedicht onderaan  artikel.

Imke van Dillen.

Dillen staat er stil bij:  een instorting waar geen gewonden bij vielen, maar waar ook geen bloemen bij werden gelegd. 'Het heeft mij en vele anderen aangegrepen,' vertelt zij.  'De idee is uit sympathie voor het pand ontstaan.  Ik zoek naar verhalen en emoties rond deze macabere gebeurtenis'.
Haar oproep  zal op flyers ter plekke  worden rond gedeeld. 'Daaruit kan men mogelijk inspiratie vinden voor de nieuwbouw,' zegt Dillen.
Zie haar pagina: Imke van Dillen

De hangouderen die er zeker iets over te
vertellen hebben.
Intussen moet ook het aanpalende 'DeKleine Winst' op nr. 29  worden gestut en regenvrij worden gemaakt en kan de FEBO 
op Hinthamerstraat 3-5 niet in deze staat  terugkeren.foto's © paul kriele, 2 maart en 18 april 2016.


Imke noemt het oppakken van dit vaandelproject een burgerinitiatief.' Iedereen stond er sympathiek tegenover, de eigenaresse en de omwonenden.  Zodoende heb ik dit gratis kunnen realiseren .

Het is ook nu -nadat de vlaggen met Jeroen Bosch zijn opgeruimd - een goed moment om het goud/gele vaandel, dat 6,5 meter lang is en anderhalve meter breed, op te hangen.Op het vaandel komt het gedicht te staan van de Nederlandse dichter Ab Bertholet en daarnaast ook nog een beeldillustratie van de Bossche kunstenares Nelleke de Noo.Bosch 'OOG 2016
[Implosie aan de Markt]
[tweede couplet]

Een puinhoop
van ingestort steen
Ligt als een loper
Uitgerold
Wie maar wil
 Wie maar kan
Wie maar
Enige drang voelt
Kan met eigen blik
Zijn eigen verband
Construeren
Drukverband

[Vierde couplet]
Dat altijd
De onbegrepen dimensie
Het begin is
Van iets nieuws
Zonder opticien
Zijn we even blind
Maar een Bosch' Oog
is geen Boos Oog
Een zoveelste nieuw begin
Dat verbindt
In een oneindig
Bosch' verband.


4 maart 2016.


Terug naar boven