Neonreclame 'Je moet Niet': Laatste kunstje in 2016 Lucas de Man

Printerversie
Gepubliceerd op: 22-12-2016 | Gewijzigd op: 03-01-2017
Het project 'Je moet niet' in neon blijkt Lucas de Mans laatste kunstje in 2016 voor de stad te zijn*.
Lucas werd in 2013 door de stad voor vier jaar tot 'stadskunstenaar' aangesteld. Met zijn kunstprojecten beoogde Lucas te verbinden en te ontmoeten.
Die kunstenaarsrol werd door Het Zuidelijk Toneel ook in Tilburg en Eindhoven ingesteld om mensen te verbinden met hun stad, met elkaar en met het theatergezelschap. De afsluiting van dat kunstenaarschap is op 9 januari 2017 op de Markt.
De Man blijft werken voor Het Zuidelijk Toneel en zijn stichting Nieuwe Helden.

  Lucas de Man neemt afscheid van Den Bosch,
Tilburg en Eindhoven als stadskunstenaar.


foto © paul kriele, 16 november 2016.

charmeur en culturele duizendpoot Lucas De Man. De stadskunstenaar duwde op vele knoppen en zere plekken. ,,Nu is het Tijd voor een wat lossere relatie”, zegt hij. ,,Ik maak het niet uit met Den Bosch, maar ik wil de passie in leven houden. De truc is om niet te trouwen.”


Tijdelijk kunstwerk
Maandag neemt hij met een borrel in de Verkadefabriek afscheid van de stad. Nee, bedankjes hoeft hij niet. ,,Ik wil de mensen juist bedanken voor hun betrokkenheid bij de mooie dingen die we samen hebben mogen maken”, zegt hij. Als afscheid schenkt De Man een tijdelijk kunstwerk aan de stad. Op het dak van het pand Markt 23. Hoog boven het stadsgewoel lichten ‘s avonds in neon de woorden ‘Je moet niet’ op.
Zie ook het artikel Subsidie voor Lucas de Man dd. 19 februari 2014.
en het artikel 'Tranen op zeven gevels' dd. 14  oktober 2013.


Nadat [..]  dit object al bekend is geraakt en zelfs al is aangebracht,  komt de gemeente op 24 december 2016 ! met een publicatie onder de rubriek 'omgevingsvergunning'. Daarin staat onder meer:

Omgevingsvergunning verleend en tre e d t direct in werking

(aangegeven is de datum van het besluit)

Locatie omschrijving/project activiteiten registratienr. datum

Markt 23, 5211 JV, ’s-Hertogenbosch, het tijdelijk plaatsen van een kunstinstallatie "JE MOET NIET"* voor een periode van 3 maanden, bouwen, WB00035751, 19 december 2016

*Niets dus ipv Niet...Markt 21: Voorheen Sabon, nu een Outlet
schoenenzaak. Op het dak staat een
stellage met blauwe neonletters er op: 'Je moet niets'


foto © paul kriele, 20 december 2016.

Op het dak van Mark 23 werd dinsdag 20 december 2016 door een Vlaams bedrijf met een hoogwerker een neonreclame opgericht. De letters 'Je moet niets' staan verticaal op een ladder vastgebonden. Wat de bedoeling is liet de man die bij het karwei betrokken was niet los. ' Let op 9 januari 2016 maar op,' was zijn enig commentaar. En bij aandringen: 'Denk daar zelf maar over na.'

Intussen blijkt dat het een nieuw project is van Lucas de Man die overal op de wereld dit soort kunstprojecten lanceert en mensen attent maakt op verbinden en ervaren.

Zie de stie van Nieuwe Helden mert Lucas de Man waarop ook een foto van een gelijksoortig project met neon op de straat 'Het is aan jou'.

Terug naar boven