Bij opening 'De Kleine Winst' kleine geldschat te voorschijn gekomen

Printerversie
Gepubliceerd op: 31-03-2017 | Gewijzigd op: 03-04-2017
Bij de opening van 'De Kleine Winst op Markt 29 was de eerste verrassing de 43.000 guldens en 1000 Zwitserse francs die van achter het behang vandaan waren gekomen. Die zaten verpakt in papier en waren met ijzerdraadjes omwikkeld. Diederik Enneking van Jheronimus Merchandise, die de winkel gaat bemannen, gaf dit cadootje aan wethouder Huib van Olden en die weer aan een gemeente ambtenaar.. Enneking vond ze achter een zacht boarden wandje in de etalage. 

Zie onder dez epagina het relaas over dat geldpakketje van echtpaar Beentjes opgetekend door Brabants Dagblad redacteur Bart Gotink,  dd. 3 april 2017
De opening door wethouder
Huib van Olden, die de 43.000 Hollandse guldens
omhoog houdt.Rechts naast
Van Olden Diederik Enneking.

foto © henk van esch, 31 maart 2017.
...................................................................
.

 
'De Kleine Winst' op Markt 29foto's © henk van  esch, 31 maart 2017 [r.] .

 
Bericht van vrijdag 30 maart 2017 : Opening De Kleine Winst.
Vrijdag officieel, maar zaterdag 1 april  2017 gaat op Markt 29, in het pand 'De Kleine Winst', de Jeroen Boschwinkel voor het publiek open. Het is een voortzetting van de Jheronimus Bosch Yours-winkel met de 3D-[Virtual Reality] Experience [uit de Raadskelder]  icm de souvenirswinkel rond Jeroen Bosch. Dat maakte Diederik Enneking van Jheronimus Merchandise bekend.

De winkel, die eigendom is geworden van de gemeente, mag er blijven zitten totdat een definitieve bestemming aan het pand wordt gegeven.


Markt 29
'De Kleine Winst'  wordt
weer een souvenirwinkel icm
het Bosch Virtual Reality theater.
 

foto © paul kriele, 29 maart 2017.
.....................................................................


Bron: Brabants Dagblad 3 april 2017 van de redacteur Bart Gotink:

Decennialang lag er een haaknaald in De Kleine Winst. Daarmee kon, in geval van bijvoorbeeld brand, een pakketje uit een kleine opening in de wand worden getrokken. De haaknaald verdween van zijn plek, en daarmee raakte het pakketje in de vergetelheid. Tot afgelopen vrijdag de enveloppe me inhoud werd gepresenteerd. Het verhaal over de breinaald komt van Sophie Beentjes. 'De Kleine Winst' was in het bezit van de familie van Beentjes, die daar liefst 111 jaar de winkel runde. Dat haar moeder haar vertelde over de haaknaald, moet rond 1974 geweest zijn, de tijd  dat ze zelf in het winkeltje ging werken Sophie was toen 19 jaar.
`Het was ook rond de tijd van het overlijden van haar vader in 1974. De briefjes uit de muur stammen uit 1972.

Bij de haaknaald was de wand dus ook een beetje open, zo herinnert ze zich. Waarom daar precies een groot geldbedrag lag? Beentjes weet het niet. Een erfenis misschien? En hoeveel het was? Ze had werkelijk geen idee. Ze heeft er ook nooit naar gevraagd,  eigenlijk. ,,Met mijn ouders spraken we daar niet zoveel over." De haaknaald verdween in de loop der jaren van zijn plek. En daarmee werd het geld vergeten, zo stelt zij.  ,,Als ik het wel had geweten, had ik het bij de omwisseling naar de euro, wel ingewisseld." Daar lag het nog tientallen jaren te verstoffen.
Terug naar boven