Apotheek Albers erkend voor restauratie-aanpak

Printerversie
Gepubliceerd op: 20-04-2009 | Gewijzigd op: 03-05-2009
De winkelpui is bij de vernieuwing  van apoheek Albers in 2008 in tact gebleven, maar er is met nog meer respect omgegaan met het verleden..
Jammer dat ze bij de gemeente zo moeilijk doen als het om restauraties gaat.
Pand de  Oranjeboom' op Markt 35. waar al sinds mensenheugenis een apotheek is gevestigd.

foto's © gerard monté, 28 januari 2008.

Apotheek Albers op de Markt ontvangt komende maand een koperen plaquette van de Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch. De groep 'het Kleine Monument' van 'De Kring'heeft samen met de BAM en de gemeente de pui van de al van 1672 daterende apotheek, uitverkoren door haar terughoudende aanpak bij de renovatie van dit pand,
Enkele criteria van de jury: de positieve uitstraling op gebied van de cultuur-historie, respect voor het verleden. De aanpak was gericht op een langdurige schoonheid en  is ondergeschikt gebeurd aan de winkelfunctie.
Voor Bas Albers was het karwei overigens een crime. Bijna had ie met partner Reinout van Riet het pand verlaten door de soms bizarre houding van de gemeente die gewoonweg frustrerend was. 

In een begeleidend bouwhistorisch rapport beschrijft bouwhistoricus Harry Boekwijt gedetailleerd de historie en de constructie van het interieur: 'Achter de winkelpui is het perceel twee eeuwen lang nog verrassend gaaf gebleven. Op de begane grond bezit het voorhuis nog een bijzonder fraai winkelinterieur met houten apothekerskasten tegen de zijmuren.
[Die overigens van 'Welstand achter glazen panelen moesten verdwijnen.,,,!]  Die kasten zijn afgerond met kapitelen en een kroonlijst met tandlijst.

Eerder kregen de panden van onder meer Modehuis Pauw in de Kolperstraat, Brillenzaak Warmerdam Ridderstraat, Tijl Uilenspiegel op de Markt  en de camere in het Peter de Gekstraatje een dergelijke erkenning.