Markt: Plaquette voor pand Apotheek Albers

Printerversie
Gepubliceerd op: 03-05-2009 | Gewijzigd op: 08-05-2009
Apotheek Albers op de Markt stond -ondanks een dipje in de zonnige voorjaarsdagen van april/mei 2009 -op zondagmorgen 3 mei 2009 even in het zonnetje. 
Na een ingrijpende renovatie- volgens eigenaar Bas Albers:' cosmetische ingreep'- ontvingen de apotheker, een koperen plaquette van de werkgroep Het Kleine Monument van de Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch. Die werkgroep heeft samen met de BAM en de gemeente de pui van Markt 35 uitverkoren door de terughoudende aanpak bij de renovatie van het pand.
'Het cultuur-historisch karakter van de uit 1672 daterende apotheek, werd bij die aanpak gehandhaafd en zelfs versterkt,' aldus de  bijbehorende beschrijving. Volgens de jury was de renovatie gericht op een langdurige schoonheid en is ondergeschikt gebeurd aan de winkelfunctie.

Het interieur van  'De Oranjeboom', zoals de historische naam van het pand op Markt 35 luidt.  Boven de ingang staat markant de Eenhoorn, maar die dateert pas uit de 19e eeuw. Via de bovenlichten komt [thv de voordeur] ook het pand Markt 29, de Kleine Winst, in beeld, waar de vader en oom van Jeroen Bosch hebben gewoond/gewerkt. De beroemde schilder werd enkele malen bij de historische terugblikken in de  toespraken betrokken.
foto's © paul kriele, 3 mei 2009.
-Van het echtpaar Clemens en Neeltje van der Ven ontvingen  de Albersen enkele cartonnen pillen-en zalfdoosjes [foto rechts onder]. Links Vader Ruud Albers die in 1976 het pand nog liet verbouwen.
Verder middenin Clemens van der Ven en 2e van rechts Bas Albers en uiterst rechts Reinout van Riet.
-Op de foto rechts boven staat ook Piet van Leeuwe, de coördinator en ceremoniemeester van de Werkgroep Het Kleine Monument. Uiterst rechts Clemens van der Ven schenker van de pillendoosjes.
En links apotheker in ruste Ruud Albers.

foto's © paul kriele, 3 mei 2009.


De toespraken
Foto rechts boven: Ceremoniemeester Piet van Leeuwe [rechts] nodigde Tini Bertrums van Hartje Den Bosch [foto links onder met echtgenoten [l] uit om de plaquette te onthullen omdat in dit verhaal- naast de cultuur-historie de commercie een rol speelt.
Foto links boven:  Jo Timmermans vertrekkend voorzitter van de Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch [l] in gesprek met wethouder Bert Pauli [r] op de achtergrond apotheker Bas Albers.
Foto rechtsonder: een toast door Jo Timmermans [l], Piet van Leeuwe [m] en Nort Lammers [r], voorzitter van de Werkgroep Het Kleine Monument. Uiterst rechts mevrouw Bertrums.

foto's © paul kriele, 3 mei 2009.
-----------------------------
Jo Timmermans haakte in op de opmerking van Tini Bertrums die het terecht vindt dat er regels zijn bij het behoud van de cultuur-historie en met name de -authentieke -bouwkundige staat van de panden in de stad. Daarmee duidde Bertrums op de afdeling bouwkunde. 'Maar,' benadrukte spreker, 'het is een ander verhaal als de onduidelijke werkwijze en onbekende uitgangspunten van de commissie Welstand een rol gaan spelen. Die commissie zouden we bij de historie  moeten voegen, ' aldus Bertrums, 'want die willekeur heeft een sterke rem op de voortgang van zaken in de stad.'
Overigens sprak de ondernemersvoorzitter over een vrolijk en functioneel pand. Daarmee is echt een pareltje aan de stad toegevoegd.'
Timmermans ging terug naar de aanpak van de modezaak De Pauw in de Kolperstraat in 2006. 'Met de restauratie van dat pand, voorheen bakker van Kessel en tegenwoordig bezit van de Van der Vens,  is de ellende met 'Welstand' begonnen, die de Albersen nu ook ervaren,' aldus de voorzitter van de Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch die aangaf dat er een commissie was benoemd om van 'Welstand' af te komen.'
Maar wethouder Pauli moest de suggestie van Timmermans, als zou 'de Kring'  de aanzet hebben gegeven tot opheffing van de commissie Welstand even corrigeren.  Pauli; "Dankzij de wet op de Ruimtelijke Ordening worden  in het gehele land de  Commissies Welstand  opgedoekt.'

De ceremonie


Hierboven het gezelschap toog na de toespraken naar buiten om daar de onthulling door de voorzitter van de Ondernemersvereniging Hartje 's-Hertogenbosch, Tini Bertrums, gade te slaan.
Bertrums vertegenwoordigd 'de commercie',  die het pand uiteraard als apotheek uitstraalt.,..
De plaquette blijft overigens in het pand en wordt niet aan de gevel bevestigd. De plaquette laat het pand zien, het logo van de Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch, waarvan de werkgroep deel uitmaakt.
Van de naam 's-Hertogenbosch is de lettergreep s-Hart... in een hart uitgebeeld en aansluitend vormen twee brodgis, die de bodes van het stadhuis droegen, de ogen van de naam 'hertogen'.
foto's © paul kriele, 3 mei 2009
----------------------
het dankwoord

Bas Albers in zijn dankwoord tot zijn ouders, Ruud en Nel Albers, tot zijn partner Reinout van Riet [l] en tot het team van assistenten, '..van wie ik erg veel heb gevraagd. De paar maanden durende verbouwing had voor hen veel impact,' aldus Bas.
'Mijn vader Ruud Albers heeft bij de ingreep in 1976 meer op  bouwkundige zaken gelet door een bouwkundig expert in de arm te nemen. Wij hebben het pand -slechts- cosmetisch aangepast....  . Ik vind het een eer om die plaquette te mogen ontvangen,' aldus Albers junior.

Links boven: Nort Lammers van de werkgroep Het Kleine Monument houdt nog een toespraak gericht op de historie zowel van de reeks monumenten die aan bod zijn geweest, als over de insteek van apotheek Albers voor dit pand.

Links odner: De toekomstige apotheker Ennius, nog onwetend en in diepe slaap gezonken, maar in de kinderwagen wel aanwezig bij de ceremonie.  Ennius is de zoon van Arnold en Claire [zus van Bas] Bergsma.
foto's © paul kriele, 3 mei 2009.

  Hierboven: De edelsmid Venrooij [l], die de plaquette al vanaf 2002 heeft geproduceerd, gaat met de drank rond.
Links boven: Oom.. van Riet en Reinout van Riet
Links o.a Cees van Aalst, gepensioneerd gemeente-ambtenaar en wethouder Bert Pauli toasten op de gebeurtenis waarvan Bas Albers en Reinout van Riet genieten
.
foto's © paul kriele, 3 mei 2009. 

In een begeleidend bouwhistorisch rapport beschrijft bouwhistoricus Harry Boekwijt gedetailleerd de historie en de constructie van het interieur: 'Achter de winkelpui is het perceel twee eeuwen lang nog verrassend gaaf gebleven. Op de begane grond bezit het voorhuis nog een bijzonder fraai winkelinterieur met houten apothekerskasten tegen de zijmuren.
[Die overigens van 'Welstand achter glazen panelen moesten verdwijnen.,,,!] Die kasten zijn afgerond met kapitelen en een kroonlijst met tandlijst.

Eerder kregen de panden van onder meer Modehuis Pauw in de Kolperstraat, Brillenzaak Warmerdam Ridderstraat, Tijl Uilenspiegel op de Markt en de camere in het Peter de Gekstraatje een dergelijke erkenning.

Terug naar boven