Markt 29 [ Huis van Bosch] geeft eeuwen oude kostbare kleinoden prijs

Printerversie
Gepubliceerd op: 20-01-2021 | Gewijzigd op: 20-01-2021
Archeologen vinden in Huis van Bosch [Markt 29] kostbaarheden, zoals eeuwen oude  kanonskogels, botten en een handvat van een vethanger. Die kwamen boven na het deels weggraven van een eeuwen oude keldervloer .
-Boven: Onder de eeuwen oude vloer van het pand [die gaat terug naar 14 e eeuw] vonden archeologen een handvat van een Vethanger [schaal]. -Hieronder o.a. een klein formaat kanonskogel, botten en aardewerk uit rond 1500. foto's © erfgoed, 18 januari 2021.
 


De situatie bij het Huis van Bosch op Markt 29. Archeologen van Erfgoed en van BAAC] zijn bezig in de kelder van dit vroegere woonhuis en atelier van vader en zoons Van Aken. Zij  hebben onder de bestaande keldervloer, oudere zelfs een 14e eeuwse vloer bloot gelegd. 45 cm daaronder-in de grond-  troffen zij  diverse kleinoden aan zie foto's.
........................
-Boven: Markt 29 dat het Huis van Bosch moet worden.
Buiten staat een horizontale Jacobsladder die vanuit de kelder grond transporteert naar een container die later door archeologen zal worden onderzocht.
-Hierodner: Hieronder de oude winkeldeur van De Kleine Winst.

foto's © paul kriele, 18 januari 2021.
.,.....................


Bericht van 7 januari 2021 Kostbare bouwelementen in Huis van Bosch op Markt 29
 
-Bovenaan: Ontvangst en toelichting door wewthouder Mike van der Geld bij het pand Markt 29, voorheen De Kleine Winst en over ruim een jaar Huis van Bosch.
-Hierboven: Uitleg en toelichtig door Ton van de Oetelaar [Gemeente], rechts timmerman Max van Bouwbedrijf De Bont en middenin architect Harrien van Dijk van Verlaan en Bouwstrat Architecten
.  foto's © henk van esch, 7 januari 2021.

Unieke historische bouwelementen in pand Martkt 29. voorheen [rond 1500] het woonhuis en atelier van vader en broer van Jeroen Bosch. 
.........................
........................
-Bovenaan:De oude houten draaitrapvan de begane grond van Markt 29 naar de eerste verdieping.
-Hierboven: Een middeleeuwse muur met een nis links boven.
foto © gemeente , januari 2021.
 

De restauratie van het Huis van Bosch is begonnen met het leeg halen van het pand Mark29, voorheen De Kleine Winst.
Daardoor zijn er  veel historische bouwelementen iin het zicht gekomen.
 
Ook in het toekomstige Huis van Bosch zijn oude sluitstukken [consoles] te zien in de vorm van een acanthusblad [hieronder].  foto © gemeente, 7 januari 2021. 

Wethouder Mike van der Geld: “Deze fase van de restauratie geeft een uniek kijkje in het huis waar Jheronimus Bosch ruim vijf eeuwen geleden woonde en werkte. Prachtige details van acht eeuwen Bossche bouwhistorie. Het is bijzonder en waardevol dat we dit pand kunnen behouden.” 
Het Jheronimus Bosch Art Center gaat het woonhuismuseum straks exploiteren in samenwerking met de Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch. Zij hopen eind 2021 de deuren van Het Huis van Bosch te openen voor het publiek.
Er komen veel details uit vroeger tijden in het zicht. Bij bijna elk detail valt  wat te vertellen, zoals van  vlotmerken, sleutelstukken en diamantkoppen.
Lees meer op  de website van Erfgoed ’s-Hertogenbosch of op de projectpagina www.denbosch.nl/huis-van-bosch.

Terug naar boven