Jeugd Beekmanschool onthult putdeksel

Printerversie
Gepubliceerd op: 20-10-2010 | Gewijzigd op: 20-10-2010
Vrijdag 22 oktober 2010 om 15.30 uur leggen 20 kinderen van de Beekmanschool aan de Van der Does de Willeboissingel, de laatste hand aan de ‘putdeksel’ op de Markt. Samen met wethouder Bart Eigeman wordt de put bedekt met een glazen plaat, zodat de middeleeuwse putresten voor altijd zichtbaar blijven.

Eind september 2010 werd door de Gebrs Voets en krsanenspecialist Saan, GPM en Van Berne uit Hedel   begonnen de put met een natuurstenen plaat af te dekken. De jeugd legt er nu een glazen plaat  overheen zodat het putgat zichtbaar blijft.

foto's © paul kriele, 27 september en 4 oktober 2010.

Voorafgaand aan de ceremonie leest wethouder voor o.a.Onderwijs en Jeugdzaken Bart Eigeman in het Stadhuis voor uit het boek van Paul van Loon: 'De andere werkelijkheid van Jeroen Bosch'.
Vanachter zijn computer laat kinderboekenschrijver Paul van Loon* midden in de nacht meeslepen door stemmetjes, die hem naar het grote marktplein in Den Bosch leiden. Hij wordt naar de rand van de waterput gelokt, waar twee figuurtjes hem overhalen: ‘’In de put! In de put!´

Bij de nieuwe inrichting van de Markt zijn de stenen opbouw van de put en het houten puthuis (beiden gebouwd rond 1979) verwijderd. De oorspronkelijke resten van de middeleeuwse put zijn nog aanwezig tot ruim een meter onder het maaiveld. inspiratie


*Boek Paul van Loon: Inspiratiebron voor de onthulling is een kinderboek van Paul van Loon, genaamd “De andere werkelijkheid van Jeroen Bosch”. In dit boek wordt de schrijver door stemmetjes naar de put op de Markt gelokt. Twee bijzondere (Jeroen Bosch) figuren komen daar vrijdagmiddag uit de put en nemen de kinderen mee naar de wereld van Jeroen Bosch. Jeroen Bosch (het standbeeld dat op 30 meter afstand staat, met zijn geboortehuis op de achtergrond) kijkt zelf uit op de put.
In 2016 viert ‘s-Hertogebosch Jheronimus Bosch 500.