Markt: Put heeft eindelijk glazen afsluiting

Printerversie
Gepubliceerd op: 22-10-2010 | Gewijzigd op: 30-12-2010
Vrijdagmiddag 22 oktober 2010 werd met een bijeenkomst in het stadhuis [voorlezen uit boek Paul van Loon] en het plaatsen van een glazen plaat op de historische put, het veelomstreden  project Puthuis afgerond.
De ceremonie verliep chaotisch: wethouder Bart Eigeman was 20 minuten te laat waardoor het programma enigszins in het honderd liep. 
Om ongeveer kwart over 4 arriveerde dan eindelijk de wethouder met de kinderen en kon het spektakel beginnen.

De kraanwagen van de firma Van den Elzen  takelt de glazen plaat naar de put op de Markt. Uit een rookgordijn komen figuren uit het boek van Paul van Loon tevoorschijn die de wethouder uitnodigen naar de put te komen. Voor deze ceremonie had Eigeman zich verkeed als de broer van Paul van Loon met een witte jas aan en een zonnebril op.

foto's © herman van boxtel, 22 oktober 2010.

Daarvoor had een bedrijf de nodige toeters en bellen aangebracht, er was een hek op de rand van de werkelijk put gelegd met een steigerplank er over waar enkele mensen de apparatuur aan konden leggen voor een lichtshow met veel rook, toen alles was voor bereid werd de put vol gezet met rook nadat er twee, in middeleeuws costuum, geklede vrouwen op het hek rond de put waren gaan staan en speelden dat ze uit de middeleeuwen in het "moderne" Shartogenbossche waren terecht gekomen. Ze werden door in een witte jas gestoken Bart Eigeman, verkleed als broer van Paul van Loon, aangemoedigd.
De 7-jarige Max van de LW Beekmanschool mocht op de knop drukken waardoor de mannen van Voets de deksel lieten zakken.


Na dit alles werden de voorzieningen snel uit de put gehaald en kon de werkelijk plaatsing van het bijna 2000 kilo en 7 cm dikke deksel beginnen, en dat was door de firma van der Elzen zo gepiept. Het ging nog heel even mis toen de grote en zware deksel aan een kant op de rand bleef liggen. Maar als snel was het opgelost en liepen er voor het eerst kinderen overheen en andere mensen en kun je toch mooi de oude put zien en dat zal vooral bij avond als het donker is mooi zijn want de put is verlicht.

Nadat de mannen van Gebrs. Voets met preciezie de deksel op de put hadden gelegd, nam de jeugd van de LW Beekmanschool bezit van het dichte puthuis. foto's © herman van boxtel, 22 oktober 2010.
Een glanzend schone en heldere putdeksel die gelijk al door kindervoetjes werd benut.. 'Met het glazen doorzichtige dak blijft de geschiedenis van deze put op de Markt voor iedereen zichtbaar,' zei Eigeman.


Terug naar boven