Nader onderzoek naar historie en betekenis puthuis

Printerversie
Gepubliceerd op: 28-03-2012 | Gewijzigd op: 29-03-2012
De gemeente laat een cultuurhistorisch onderzoek naar het Puthuis en Mariakapelletje op de Markt doen. Dat gebeurt  nadat de gemeenteraad in december 2011 er op aandrong eerst de achtergronden van het oorspronkelijke puthuis te onderzoeken vooral eer tot herbouw over te gaan. B&W zeggen dat eventuele het Puthuis en het Mariakapelletje worden herbouwd pas na een  gedegen cultuurhistorisch onderzoek.

De afbraak van het puthuis op de Markt. Tot betere tijden.

foto © paul kriele, 7 januari 2008.


'Bossche bladen' publiceert historische verantwoording van puthuis en mariakapelletje.
In de eerste editie van 2012 van 'Bossche Bladen' geeft auteur Jan van der Vaart  over 10  pagina's een grondige toelichting bij het verschijnsel puthuis en mariakapel aan de hand van historische feiten en voorbeelden. Daarin bewijst Van der Vaart ondermeer dat  een puthuis en -in het Bossche geval- de bij behorende zuil, niet zo maar een godsdienstige 'vertoning' is. De betekenis van een dergelijk marktkruis, ligt veel dieper en raakt - zelfs beschermt- de positie van de poirter [burger] uit de tijd van de middel eeuwen.
Het enige gemis van het artikel is dat de auteur niet kan aangeven wanneer het Bossche marktkruis als rechtssymbool werd opgericht. Van der Vaart schat in in 1328, mogelijk in 1403.