BAM doet voorstellen voor terugplaatsen Puthuis

Printerversie
Gepubliceerd op: 15-11-2012 Op verzoek van de gemeenteraad heeft de BAM [Bouwhistorie, Archeologie en Monumenten] een voorstel  voor het terugplaatsen van een puthuis op de Markt ingediend. Dat voorstel bestaat uit twee varianten voor een puthuis en twee voor een stadspomp. 

Het puthuis in de oude staat en rechts bij de afbraak in januari 2008. foto's © paul kriele , 3 september 2007 en 7 januari 2008.

Het voorstel 'puthuis' bevat
- De bouw van een puthuis op de oude locatie met een OL-Vrouwwhuisje en een 'schandpaal', waarin zich een Marianisje bevindt. Het puthuis is door luiken afgedekt. Dankzij een verlichting is het inwendige zichtbaar.
In dit voorstel gaat de BAM terug tot 1520.
- De bouw van een puthus zonder paal en Marianisje, maar aldus de BAM, klopt dat niet met de historie, want puthuis en paal zijn met elkaar verbonden.
-Een stadspomp, zoals die er rond 1761 heeft gestaan. Deze pomp kan dankzij bewaard gebleven tekeningen en beschrijvingen in de oorspronkelijke staat nagebouwd worden.
Het bezwaar van deze uitvoering is, dat de archeologische resten van het puthuis niet meer zichtbaar zijn en dat de opbouw tamelijk zwak is gezien de evenementen die zich er om heen afspelen.
-Als vierde variant stelt de BAM voor, de bouw van een 'moderne', bij  de 19e eeuwse gevelwanden aansluitende, stadsput.
Het woord is nu aan de gemeenteraad.