Bezwaren rijzen tegen nieuw puthuis van half miljoen

Printerversie
Gepubliceerd op: 07-12-2012 | Gewijzigd op: 07-12-2012
Vandaag- vrijdagmorgen 7 december 2012 - zou wethouder Ruud Schouten het B&W-standpunt mbt het nieuw te bouwen puthuis bekend maken. Daarvoor waren drie ontwerpen voorgelegd maar de kosten waren nog niet bekend. Die blijken- kaal- €4 ton te zijn, oplopend tot €  470.000 [inkl.btw]. B&W kiezen nu voor het ontwerp dat afgeleid is van het schilderij De Lakenmarkt [1530]: ‘een redelijk betrouwbare herbouw van het puthuis van 1520 met een Mariakapelletje/schandpaal.
Passend in de sfeer van de huidige Markt met het in zicht blijven van de historische putschacht,’ aldus het raadsvoorstel van 4 december 2012.

De afbraak van het Puthuis in 2008.
foto's © paul kriele,  22 juni 2006 en 7 januari 2008.
Het is de bedoeling dat de historische schacht zichtbaar blijft.

Het Brabants Dagblad publiceerde vroegtijdig over het raadsvoorstel en de te verwachten kosten en peilde de reacties van diverse fracties. Hierdoor was het kruit van het geplande persgesprek dat wethouder Schouten hedenmorgen had belegd, verschoten en werd dat gesprek afgezegd.
In de politiek neemt de weerstand nu door die kostenpost toe, zelfs bij een van de initiatiefnemers, Paul van der Krabben [Bosch Belang], en ook bij de PvdA en het kostenbewuste D66. Groen Links is sowieso tegen ‘efteling- achtige’ toestanden.
Te verwachten valt dat vanuit de politiek de krachten worden gebundeld om te proberen tegen lagere kosten alsnog tot een puthuis te komen.

Vanuit de gemeente worden drie ontwerpers aan het werk gezet. De schetsen zijn in april 2013 klaar en dan kan iedereen er op reageren. Deskundigen op gebied van architectuur en cultuur mogen daarop een advies uitbrengen. Eind 2013 verwacht B&W dat er een definitief plan op tafel ligt, dat in het voorjaar 2014 kan worden uitgevoerd, aldus het raadsvoorstel van 4 december 2012.