Markt 27: Metamorfose van pand Setpoint [voorheen Mosmans]

Printerversie
Gepubliceerd op: 03-03-2008 Momenteel [eind februari begin maart 2008] wordt het interieur van het pand Markt 27 ingrijpend verbouwd. Daar is gevestigd Set Point herenmode. Maar het pand heeft een oude historie. Het staat bekend als het pand van Mosmans, de boekhandel en van oudsher een uitgeverij. De Mosmannen waren actief in breed cultureel opzicht: uitgeverij, muziek en boekhandel. Jan Mosmans bestudeerde de St.Jan en schreef er een boek over. De Mosmannen zaten voorheen op Kerkstraat 53.

In het pand op de Markt kwam later de schoenenzaak van Hein den Doop die in de Kerkstraat zat. Beiden ruilden hun winkel. Op Kerkstraat 5 is nu een Brunazaak [ook reeds overgenomen], maar was in de jaren 80-90 de gerenomommeerde boekhandel en successievelijk een kantoorboekhandel werd.
Links vooraan in he tinterieur van markt 27 zit nog een gevelsteen die herinnert aan het 50-jarig bestaan van de uitgeverij/ boekhandel 1902-1952. Nog ouder zijn de beschilderde plafondbalken. De oorsprong van Markt 27 gaat terug naar 1544. Uit die tijd is de naam van het pand bekend: de Witte Helm. Dat blijkt ook uit de gevelsteen boven de winkelpui.


Markt 27 voorheen Mosmans links de gevelsteen die herinnert aan het vijftigjarig bestaan van boekhandel Mosmans, die geleid werd door [eigenaar] Jacques van Gent, aldus zoon Luc. Dat was een uitgeverij die door het Vaticaan werd erkend en vandaar vele bijbels en katholiek getinte boeken mocht uitgeven.

foto's © paul kriele, 3 maart 2008.

Setpoint, ook van Thom Broekman, gaat de winkelramen van gelijke grootte maken als de andere ramen in de pui [gemeentelijk voorschrift] en de bovenlichten worden ook van helder glas, zodat er meer licht in de winkel komt. Uitertaard blijven de muurstenen en de balken vanwege de monumentenstaus, onaangeroerd. De borstwering komt in gelijke uitvoering als de gevelstenen terug.