Markt: Invito in de verbouwing /oude pui keert terug

Printerversie
Gepubliceerd op: 15-08-2007 Pand Hoogenbosch voormalige Jeroen Boschwoning terug naar 1810

Momenteel medio augustus 2007 verkeert staat Invito op Markt 59 in de steigers. Daar is Van den Bouwhuijsen met een ingrijpende verbouwing bezig. De planning is een heropening op Monumentendag 8 september 2007.

Een mooie combinatie: het 'historische' puthuis waar Jeroen Bosch op uitkeek toen het nog echt historisch was, en zijn woonhuis Invito op Markt 59.
Bouwvakkers zijn op dit moment bezig met de dakkapel te restaureren.

foto © paul kriele, 3 september 2007

Hoogenbosch heeft voordat de zaak geheel werd gepeld en aan de verbouwing werd begonnen een onderzoek ingesteld. Dat gebeurde zowel door de BAM [Harry Boekweijt] als door directeur/architect René Verbruggen van Hoogenbosch die de verbouwing bedacht en ook leidt. Resultaat is dat min of meer de situatie terugkeert van rond 1810. Bovendien blijft de linker [bij binnnekomst] gehandhaafd, maar krijgt wel een lik witte verf. Onderaan de winkelpui komt een borstwering en voortaan zullen vier -ipv nu 2 - zuilen het balkon gaan dragen. Ook de drie houten bogen in de raampartij zijn enigszins historiserend, aldus Verbruggen, die als excuus voor de ingrepen aangeeft dat uiteraard ook op de commerciële functie van het pand ingespeeld moet worden.

.



-Links: Schaften voor de schilders en de bouwvakkers, die in het interieur van  Markt 59 bezig zijn.
-Links onder
: de muur van baksteen aan de linkerzijde van de winkel wordt straks wit geverfd.
-Onder: Doorkijk van achteren naar voren [Marktzijde]. 

foto's © paul kriele, 16 augustus 2007.
 

De voorkamer [winkel] en kamertje erachter hebben kunstig gestuukte plafonds. De plafonds worden achter platen weggewerkt en zodoende bewaard.

Kunstig gestuucte plafonds, die achter kunststof platen worden weggemoffeld. foto's © paul kriele, 16 augustus 2007.
 

Nieuwe pui anno 1810





Lichtrlijk is al te zien hoe de nieuwe winkelpui van Invito op Markt 59 er uit gaat zien. In de raampartij keren ipv strakke ramen drie boogramen terug


foto© paul kriele, 14 augustus 2007.

Sloop begin augustus 2007
Het pand van de schoenenzaak Invito [Hoogenbosch] is helemaal uitgepeld. Daar zijn ook steeds voorspellingen over geweest om de kelder open te leggen. Dit pand was tussen 1483-1516 het woonhuis en werkatelier van Jeroen Bosch.
Het is in eigendom van Joep van Rooy.


Bouwvakkers zijn al begin augustus begonnen met de sloop.


foto © paul kriele 10 augustus 2007.
 

De voorgaande -niet geheel aansluitende perioden- bestemmingen waren recentelijk vanaf 1939 -jaren 70 café Trianon.
Exploitant in de jaren vijftig is A.T.J. Wollenberg die in 1957 stopt als uitbater. De naam wordt Suisse geleid door E. Verhoeven en vanaf 1959 door Ben Oeremans . Beter bekend is wellicht is de naam Le Perroquet. Deze bar en tearoom had een enigszins verdachte reputatie. Jeannette den Ouden uit Schijndel zou in deze tijd de uitbaatster zijn geweest.
Vanaf 1972 als laatste bestemming:
- Bar T-Birds club.
-Daarvoor [1905-1939] de horlogerie van Cornelis Verhagen. Tussen 1910-1912 stat er even modehuis Biessaart-Koesen als naam in het adresboek geregistreerd.
-Voor de klokkenman Verhagen heeft apotheker H.J. Bogaert 1868-1883 [vertrek gezin naar A'dam] er zijn domicilie gekozen.
-Weer verder terug in de tijd moet dit perceel een brouwerij zijn geweest. Het pand was vanmaf 1801 in eigendom van Hermanus Heren. Bij diens overlijden in 1830 blijft het pand in bezi van zijn echtgenote Maria Luyckx die in het ernaast gelegen pand nr. 63 De Klein Engel woont. Uit die tijd dateert de bestemming van bierkelder. Het pand stond in die jaren ook bekend als logement en herberg. Maria Luyckx overlijdt mogelijk in 1840.
-Een voorouder van Mosmans, muziekuitgever en later boekhandel [Markt 27] heeft er tussen 1747-1801 gewoond.



Terug naar boven