Beeld de 'Gouden Leeuw' teruggeplaatst

Printerversie
Gepubliceerd op: 06-07-2004 Maandag 5 juli 2004 is voor ‘de ouwe V&D het gouden leeuwtje teruggeplaatst. Het monumentje dat herinnert aan het gelijknamige hotel dat op die plek stond, werd al diverse malen omver gereden. Laatstelijk op 27 augustus 2003 door een vrachtauto..De sokkel ging steeds aan gruzelementen, maar sokkel en beeldje keerden telkens terug. Al duurt het soms wel wat lang.
Deze V&D-vestiging dateert van 1931. In het jaar ervoor werd de oude gevelrij gesloopt. Het hotel De Gouden Leeuw was inmiddels al vervangen door vier panden waarvan een 'In den Leeuwe'.

De Gouden Leeuw is maandag 5 juli 2004 teruggeplaatst op zijn plek voor V&D.


.
-Boven: Provisorisch zijn hekken geplaatst. Een permanente bescherming van de sokkel en het leeuwtje wordt nog overwogen.
-Links 'De Gouden Leeuw', hopelijk een onneembare vesting geworden dankzij stenen en stalen beschermingen
!
foto © gerard monté, 6 en 18 juli 2004
 

Inmiddels werden op maandag 12 juli rond het monumentje twee ijzeren palen en twee betonnen blokken geplaatst.

Weinig standvastige Leeuw
Het monumentje De Gouden Leeuw is de laatste paar jaar meermalen van zijn sokkel gereden. Toen het in de zomer [27 augustus] van 2003 terugkeerde na door een vrachtwagen te zijn omver gereden, werd het binnen een week opnieuw van zijn sokkel gereden. Le histoire se repête..is hier sterk van toepassing.

Gouden Leeuw blijft nog weg   23 mei 2002.
De Gouden Leeuw voor V&D herinnert aan het gelijknamige hotel De Gouden Leeuw.

foto © gerard monté, vóór 2001.


De Gouden Leeuw die op een zuil voor de ‘oude V&D ‘ stond keert pas na de bouwvakvakantie terug. Het beeld, een herinnering aan het gelijknamige hotel dat tussen 1779-1930 op die plek heeft gestaan, moet ingrijpend gerestaureerd worden. Het werd in de vriesnacht van 16 op 17 december 2001 van zijn sokkel gereden en brak in vijf stukken.
De zuil is afkomstig van de waterput die op de Markt heeft gestaan. Kosten van herstel bedragen 10.000 euro, aldus een woordvoerster.


Terug naar boven