Nieuwe boom [plantaan] op de Markt al bladerloos

Printerversie
Gepubliceerd op: 23-06-2013 | Gewijzigd op: 25-06-2013
De plataan, die op Goede Vrijdag [29 maart 2013] bij M&S op de Markt is geplant *staat er al bladerloos bij. Mogelijk is de datum de boom niet gunstig gezind geweest, of anders heeft de boom te weinig water gekregen.

De stichting Boom & Bosch laat weten, dat de plataan is getroffen door de bladvlekkenziekte. Een schimmel die bladeren en twijgen van platanen aantast. De schimmel is actiever bij een koud voorjaar (zoals dit jaar) en bomen die stress hebben (zoals de plataan door de verplanting).
De plataan zal niet afsterven en weer uitlopen. Helaas zijn wel wat twijgen afgestorven.
**zie toelichting gemeente

Zie ook artikel Nieuwe misser ipv gat een boom geplant.. dd 29 maart 2013.

-Rechts de plataan medio juni 2013...
-Onder de aanplant van de nieuwe boom voor M&S op Goede Vrijdag 2013...

foto's  © paul kriele, 29 maart 2013 & ward van hoeckel 21 juni 2013.
 

De gemeente reageert met de toelichting, dat de boom vanaf het planten op 29 maart j.l.  tot vorige week al 4 keer water gekregen, dus verdroging is het niet.
Met name door de levertijd van het rooster dat op de boomspiegel komt te liggen, is er nu ingegrepen: Op dinsdag 18 juni heeft de aannemer het steenslag van de kluit gehaald en metingen verricht.
De kluit is aan de buitenkant vochtig, aan de binnenkant minder, maar dat is gebruikelijk bij een kluit met veel leem. Ook het zuurstofgehalte was in orde. Als extra maatregel hebben we nu op de kluit “permavoidkratten” gelegd, die zorgen voor goede spreiding van de druk op het bomenpakket en nog verder verbeteren van de zuurstof- en voedinghuishouding . Op het de kratten ligt antiworteldoek en daarbovenop weer een dunne laag steenslag, zodat het van bovenaf weer identiek is, als voor de werkzaamheden.


*zie ook artikel van 28 maart 2013Planten Plataan.