Al dit jaar bouw nieuw puthuis met Mariakapelletje

Printerversie
Gepubliceerd op: 05-02-2014 | Gewijzigd op: 06-02-2014
Indien de bouwvergunning vlot verloopt zal nog op het eind van de zomer worden begonnen met de bouw van een nieuw, volledig historisch verantwoord, puthuis op de Markt en daarnaast een OLV-kapelletje.
Vanmorgen 5 februari 2014 presenteerde wethouder Huib van Olden met aan zijn zijden de architect Jan Weijts en het bestuur van de Stichting 1522* de plannen.   

Puthuis met echte waterput en het OLVrouwekapelletje, waarin een Mariabeeld van 'de Meester van Coudewater' komt te staan.

Het ontwerp dat procedureel nog moet worden goedgekeurd en een omgevingsvergunning ,moet doorstaan, is gebeurd op basis van het schilderij De Lakenmarkt  [*1530] , archiefstukken en metingen ter plaatse, zo vertelde de Bergen op Zoomse architect Jan Weijts het vanmorgen 5 februarie 2014 aan de pers.
Weijts is na een voorselectie uit 18 bureaus, waaruit er drie overbleven, en dan na een gesprek met Hans Meester van de BAM, uiteindelijk  uitgekozen. ‘We zochten iemand die het fantastisch vindt en die er helemaal in kruipt,‘ aldus Meester. ‘Heer Weijts bleek dit soort objecten het meest in zijn genen te hebben.’

 De Bergen op Zoomse architect Jan Weijts, die het historische puthuis en OLVrouwekapelletje heeft ontworpen.

foto © paul kriele, 5 februari 2014.
 

De waterput, waarvan het huis is uitgevoerd met luiken die overdag open staan, krijgt historisch verantwoorde wapens van de stad en dat van het hertogdom Brabant en de Habsburgers en er boven op de keizerlijke kroon.
Ook verschijnt er een boek: ‘ Terug op de Markt, Puthuis en OLVrouwenhuisje’ van onder meer Kees van den Oord en Peter Verhagen, waarin uitvoerig op de voorgeschiedenis en de achtergronden van het puthuis en kapelletje wordt ingegaan. Ook architect Jan van der Eerden heeft, geheel op zijn eigen wijze, inbreng in de redactie.
Mariabeeldje van 'De Meester van Koudewater', waarvan een replica in het nisje komt te staan.

*De stichting 1522 is genoemd naar de datum [stadsrekening] waarop het puthuis opnieuw werd opgericht.
Het bestuur willen de Markt in 2014  verrijken met de verdwenen cultuurhistorische bouwwerken, Zo staat in een speciale folder te lezen.  Secretaris is Guus Paanakker.


Terug naar boven