MiNC-Café met WK robots-ontwerpen & schilderij voor Mike van der Geld

Printerversie
Gepubliceerd op: 02-04-2019 | Gewijzigd op: 02-04-2019
Het reguliere MiNC-café zat boordevol nieuwigheden en interessante milieu -en natuuraspecten.
Daar tussen door kwamen twee studenten, Jeroen van Gellekom en Martijn Huijbrechts  van de Fontys [3e jaars Mechatronica]  voorbij die met hun futuristische speeltuigen in de VS in 2018 en dit jaar opnieuw aan de First Robotics Competitions deelnemen. Ze hadden die van 2018, de Matric, bij zich en toonden die van 2019, de Andromeda.
Rob de Vrind kwam, maar dat was wel als kers op de actualiteitentaart van MiNC, dat op het Koning Willem 1 College 2376 zonnepanelen worden geïnstalleerd: Frank Finkers had als reactie nav het verbod op zonnepanelen op panden in de binnenstad: ’Mooi dat is dan net buiten de binnenstad’.
 
.....................
-De zaal in de Verkadefabriek.
-Rechts: het duo Jeroen van Gellekom en Martijn
Huijbrechts derde jaars studiegenoten Mechatronica
aan de Fontys die hun robots showden die ene de Matric
die deelnam aan WK First Robotics Competition in
de VS in 2018 en straks in 2019 met hun
nieuwste  robot Andromeda. 


foto's © paul kriele, 1 april 2019.
..................................................................................................................

Wethouder Mike van der Geld ontving, inhakend op de stijging van de zeespiegel,  een schilderij waarop de zee de stad nadert.  Het  werk van de Rosmalense kunstenaar Henk de Laat  geen familie  van de Bossche  ’De Laat’, staat de zee  de stad naderend met als titel: ‘’s-Hertogenbosch aan Zee’.  ‘Voor op zijn kamer.. ,’  zei Jan Dirks.
Met de start zaten we meteen midden in de natuur dankzij  Rob de Vrind die ons een vlinder 'Het Oranje Tipje', de eerste pinksterbloem en de Hollandse tulp toonde. Daarmee gaf De Vrind een ‘prachtig voorjaar’ aan.
Peter Twisk gaf ons een inkijk in de staat, de toekomst  en de leefwereld van de eekhoorn in en om Den Bosch.  ‘Bedreigingen zijn er inderdaad,’ sprak Twisk. Maar niet zoals BN/ De Stem beweert  dat er meer dood gaan door het verkeer dan dat er geboren worden. Dood gaan er zeker door de rondweg A59 en A2 om de stad. In Vught en in Orthen [begraafplaats] kun je nog de meeste eekhoorns waarnemen , sprak de ecoloog /tekenaar Twisk. 
......................
..... -Hierboven: Zangeres Lisa Rooijakkers
-Links boven: De robot Martric waarmee Van Gellekom en Huijbrechts in 2018 in Californië aan de First Robotics Competitions deelnamen.
-Links en daaronder Ad Koekkoek die -op 1 april !- in de zeepkistenscenes pleitte voor een fontein op de Parade ipv De Draak op het Stationsplein zoals in 1903 feitelijk de bedoeling was van Commissaris Bosch van Drakensteijn.
-Hieronder: Nog een keer een
foto-van-scherm van de robot Andromeda waarmee twee studenten van de
Fontys deze zomer naar de VS gaan.

.............................................................................
............................. .....
foto's  © paul kriele, 1 april 2019.  

Na een muzikaal intermezzo zong Lisa Rooijakkers onder mee ‘Nederland is mooi’, maar ook een jazzy nummer. Lisa, met de mooie stem en met  nog wat bescheiden handgebaren, is in 2018 afgestudeerd aan de Koningstheater Akademie en momenteel werkzaam bij GTST als edel-figurant [edel= iemand die af en toe ook wat mag zeggen..]  en in het Parktheater in Eindhoven.
In een volgende   blok werd door Beat the Carbon de nieuwe website* gepresenteerd met programma’s en informatie,  samengesteld door Patrick Leenders en Annemarie van Amelsfort.  Daar staat  onder meer informatie over minder CO2 op. Het doel van Beat the  Carbon is mensen te helpen CO2  te compenseren en te reduceren. Jan Dirks bood de wethouder van o.a. Duurzaamheid en Leefomgeving  Mike van der Geld heel toepasselijk  het door Henk de Laat gemaakte schilderij  ’s-Hertogenbosch aan Zee aan.

*>>Beat the Carbon 

De wethouder wees op zijn ambities de natuur en het nog meer vergroenen van de stad en jongeren daarbij te betrekken en erop te wijzen. Het Referendum, een van  de stokpaardjes van D66, werd wat afgezwakt.  Een referendum mag een doel zijn maar niet zo maar een  middel . De volksvertegenwoordiging is primair aanzet. Het is goed dat de discussies goed gevoerd worden.
We zijn nu bezig  duurzame energie op te wekken. De gemeente  bestudeert nog op welke plaatsen. En we richten ons ook op het aardgasvrij maken van de wijken en buurten. In 2021 komen we daar met concrete plannen voor naar buiten, reageerde Van der Geld op vragen naar concrete antwoorden van Frank Finkers, die naast Rob de Vrind en Lise-Marie Bom de presentator was van deze avond in de Verkadefabriek.  Het is een taaie materie was wat de wethouder kwijt wilde.
 
-Bven: Een deel van het programma van
de gelanceerde website van www.beatthecarbon.nl

-Rechts: De bijdrage van Beat the Carbon met o.a.Jan Dirks die
wethouder Mike van der Geld het schilderij van de Rosmalense 
kunstenaar Henk de Laat [r.] 's-Hertogenbosch aan zee' aanbiedt.


foto's © paul kriele, 1 april 2019.
.................................................................................................................................
.......

Vervolg gesprek  met wethouder Mike van der Geld.

Wethouder Mike van der Geld van D66
die door Frank Finkers geïnterviewd werd.


foto © paul kriele, 1 april 2019.
...................................................................................................

Den Bosch wil het Groen Loket toegankelijker maken. Daar  - ’Brabant wordt slim’- kan men informatie  over subsidies rond vergroenen, waterstand, zonnepanelen en dat soort zaken krijgen. Wat betreft het windmolenpark met ongeveer 80 molens, dat tussen Rosmalen en Oss staat gepland bleef de wethouder nog wat voorzichtig: Wij bepalen wat haalbaar is, rekening houdend  met inwoners, bebouwing en de natuur. De gemeenteraden zullen daarover een besluit nemen.
En wat de woningbouw betreft:  bebouwing daar speelt het aspect verdichting,  met name in de Spoorzone waar de wethouder  ook [meer] hoogbouw ziet verschijnen, als ook aan de rand van de stad. En wat ook nog niet is uitgekristalliseerd is het effect van het duurzaamheidsakkoord. Daar moeten  we nog buurten voor aanwijzen.  Welke..? Dat komt nog.  Den Bosch moet duurzamer, groener en [cultureel ]bruisender worden.’ Daarin ligt Van der Gelds ambitie.
Uit de zaal, Jan Aantjes, klonk de wens ‘Beleid is allemaal goed en wel, maar de gemeente moet ook meer ouderen en jongeren daarbij betrekken.  Dat is pas participatie’.  

 

Terug naar boven