Twee nieuwe E-Craft VW-busjes voor Blauwe Engelen

Printerversie
Gepubliceerd op: 02-11-2021 | Gewijzigd op: 03-11-2021
Blauwe Engelen presenteren op museumplein nieuwe E-Craft VW-busjes
 
Een gelegenheidsfoto rond de in gebruikname van twee nieuwe E -Craft VW-busjes voor de Blauwe Engelen die elke werkdag plus zaterdag door de binnenstad rijden.
foto © paul kriele, 2 november 2021.

Dinsdagmiddag 2 november 2021 hebben ruim honderd Blauwe Engelen de feestelijke ingebruikname bijgewoond van de twee nieuwe E-Craft busjes. [VW Crafters]. Zij gaan weer volgens het hop-on hop-offsysteem bezoekers aan de stad en bewoners vanaf het station via een vaste route maandag t/m zaterdag door de binnenstad vervoeren. Dat gebeurde op het voorplein van Het Noordbrabants Museum, een van de sponsoren van deze aanschaf. Eerder die middag had het bestuur van Gastvrij ’s-Hertogenbosch bij een andere grote sponsor Van den Udenhout de overige sponsoren verwelkomd en toegesproken.  
-Hierboven: Na haar toespraak in de Statenzaal overhandigde voorzitter Ans Buys van de stichting Gastvrij 's-Hertogenbosch symbolisch een houten autobusje in cadeauverpakking aan de twee jongste wethouders. Aan museumdirecteur én aan de wethouders gaf zij het carnavalsembleem 2022, een ontwerp van Tonnie Hamers.
foto's © paul kriele, 2 november 2021.

Na de perspresentatie voltrok zich in de Statenzaal op uitnodiging van gastheer museumdirecteur Charles de Mooij wat toespraken en een aangeklede borrel. Nadat voorzitter Ans Buys Charles de Mooij had bedankt voor zijn gastheerschap en voor zij financiële deelname aan dit succes van de Blauwe Engelen doorliep zij de vanaf5 november 2019 ingezette procedure rond de aanschaf van een van de meest Bossche- succesvolle- toeristische services: gratis stadsbusjes. Daarmee begon een werkgroep olv Henk Engel. Maar het liep nog niet van een leien dakje. Te duur: twee ton. De begroting 2020 moest Maar na een lange estafette te beginnen bij de beursvloer en een benadering van het bedrijfsleven [tips van wethouder Mike van der Geld] begon het ’inkomsten genereren’ toch zoetjes aan binnen te stromen. Na € 85.000 aan sponsorgeld te hebben binnen gehaald en via tips van John Groenwoud en diens zus Marieke Groenenwoud- Van der Eerd en dankzij een geweldig penningmeesterschap van Jacqueline van Lanschot, kon tot slot met Van den Udenhout [Kurt Verhees] de finale onderhandeling worden afgerond.
-Hierboven: De  twee jongste wethouders in het College van B&W Ufuk Kâyha en Mike van der Geld met een VW-mini busje in cadeauverpakking. Ook tonen zij het carnavalsembleem 2022 van de Blauwe Engelen. 
-Onder: Mede- initiatiefnemer en lid van werkgroep Henk Engel samen met wethouder Ufuk Kâyha om -uiteindelijk- dankzij vele  sponsoren en de medewerking van de gemeente tot de aanschaf van twee busjes te komen. 

foto's © henk van esch, 2 november 2021. 

De missie [€ 200.000 binnen te halen] was gehaald en met een handtekening geslaagd. Bij Juin in Rossum mogen de busjes een jaar lang gratis door de wasstraat en en bij Möwenpick worden opgeladen. De gemeente dacht mee over laadpalen bij het Station.
De laatste taak was aan de Commissie Transport toebedeeld. Zij zorgde voor een korte opleiding aan de 45 chauffeurs voor wie én voor de busjes, nog een verzekering moest worden geregeld. Ook dat lukte- na een paar teleurstellingen - bij een verzekeringsmij waar een Bosschenaar werkt. Intussen werd mevrouw ‘Blauwe Engel [Ans Buys] op straat al aangesproken met:’ Wanneer die Blauwe Engelen weer gaan rijden… ? ‘.
Carnavalsembleem  2022 een ontwerp van Tonny Hamers.

Ans Buys, die hoopte dat het stadsbestuur net zo blij is als wij, overhandigde symbolisch aan beide jongste wethouders Mike van der Geld en Ufuk Kâyha een houten busjes in cadeauverpakking. Hierna hield de voorzitter nog een kort verhaal over het ontstaan van een carnavalsembleem voor de Blauwe Engelen. Het ontwerp daarvoor maakte Tonny Hamers. Na afloop werd het embleem ook aan de twee wethouders en aan alle Blauwe Engelen uitgereikt . Wethouder Mike van der Geld begon zijn toespraak met een bevestiging dat ook het stadsbestuur blij is met de Blauwe Engelen: ‘Jullie zijn het cadeau voor de stad. Mooier dan jij hebt gedaan kan ik het niet beschrijven. Deze busjes zijn duurzaam, schoon en stil. Dat past precies bij mijn wethouderschap. De vrijwilligers van de Blauwe Engelen maken de stad onderscheidend van andere steden die met betaalde krachten werken’. Met Nergens hebben ze zulke Blauw goud als in Den Bosch,’ rondde wethouder Mike van der Geld zijn toespraak af.
Bij museumdirecteur Charles de Mooij hielden de lovende woorden voor de vrijwilligers van de Blauwe Engelen niet op. Het begon al met een verwijzing van het blauw van de uniformen van de vrijwilligers naar de blauwe wandbekleding van de Statenzaal. De Mooij sprak over een geweldig voordeel dat het museum door dit geweldig initiatief had. Want het kwam ons al goed uit met de Jeroen Boschtentoonstelling die duizenden bezoekers trok van wie velen met de trein kwamen. 'Jullie geven ook een hoop gezelligheid en aan de Bosschenaren die van een reis terugkomen het gevoel van thuis komen'.
De Mooy wilde het niet lang maken want de zeker 125 aanwezige vrijwilligers, die eerder die middag een gratis rondje door het museum mochten maken, had de ceremoniële ontvangst op het plein en in de Statenzaal al lang genoeg geduurd.

Terug naar boven