Nieuwe Parade met of zonder kastanjes of linden

Printerversie
Gepubliceerd op: 19-12-2008 | Gewijzigd op: 12-08-2013
Een Parade, een leeg plein, met of zonder bomen met behoud van  de kastanjes of vervangen door lindenbomen.. ? Voorjaar 2009 mag het publiek een keuze maken uit twee ontwerpen. foto's © jan-clemens lampe, 2 februari 2008 en paul kriele, 13 juni 2008 [r].

De Parade krijgt of zijn lindebomen weer terug of behoudt de huidige paardenkastanjes. Dat is een element in de schetsplannen die twee uitverkoren bureaus gisteren hebben gepresenteerd. óf Bureau Lubbers uit Den Bosch, óf Atelier Quadrat uit Rotterdam mag na een stadsdebat in het voorjaar 2009 de Parade gaan herinrichten.

Directeur Peter Lubbers is er niet voor om de kastanjes te handhaven, aangezien de meeste ziek [bastbloedziekte]  zijn of tenminste over een paar jaar allemaal het loodje moeten leggen. Die mening uitte bureau Alterra en Cobra Boomadviseurs al in november 2007 bij een van de eerste Paradepresentaties.
Quadrat, een bureau uit Rotterdam, staat daar rechtlijnig tegenover en is –nog- gecharmeerd van de allure en traditie met deze bomen [..] .en wil  met ingrepen die zieke bomen alsnog beter maken ..
De twee bureaus die nu in beeld zijn, komen uit een voorselectie waaraan vijf bureaus deelnemen. Het waren de Spaanse Beth Galí [verdeeld plein], Okra [bol plein] en Studio 08 [onevenwichtig plein], die met hun ontwerp de structuur van het plein teveel aantasten, aldus een selectiecommissie.

Bovendien willen B&W een deel van het begijnhof uit de 16e eeuw herkenbaar maken in het plaveisel.