Leegstand op Parade

Printerversie
Gepubliceerd op: 17-04-2009 | Gewijzigd op: 18-04-2009
De twee -leegstaande- monumentale panden op de Parade 15 en 16.

foto © paul kriele
, 15 april 2009.

Op de Parade,  in de voormalgie Weesstraat [vanwege het Protestants Burgerweeshuis] staan twee monumentale panden leeg. Zadelhoff isde projectontwikkelaar die voor kandidaat- huurders als bemiddelaar optreedt.
-Het gaat om  nummer 15 [2e pand van links] , waar vanaf begin 1900 tot in de tweede helft van de jaren twee generaties  Rits er het beroep notaris uitoefende. H. C. F. Rits, de vader van de laatste daar actieve notaris Hendrik Rits, kwam van de Nieuwstraat, waar ook diens [groot-]vader F.J. M. Rits vanaf 1837 het beroep van notaris uitoefende, Het hoekpand met de Peperstraat werd bewoond door de familie Rits.
Na Rits vestigde zich op 15 de binnenhuisarchitect en zakenman in woonaccessoires Van Dijk. Sedert kort zat er nog een exklusieve woonwinkel in. Het pand is vanaf 1998 eigendom van Martin Weck.
-Nummer 16 is een pand dat eigendom is bij de Kerkenraad der Hervomde Gemeente 's-Hertogenbosch. Maar voor en tot kort na de oorlog heeft er de bekende Bosschenaar en stadsrondleider [met name de St. Jan] Frans van Valderen gewoond. In zijn dagelijks leven was Van Valderen antiquair.
Voordat rentmeester en kerkenraadlid Gerrit Costermans er introk, heeft vanaf medio 70 enige jaren drs.  Peter Janssen, verkoopleider horeca bij Heineken, het bewoond en van begin 80 tot 1991 was nummer 16 het woonhuis van voormalig hoofd personeelszaken bij Heineken Den Bosch, Jan van Berkom, voormalig raadslid, wethouder en statenlid voor D'66.
In de tijd van zijn wethouderschap [1971-1974] maakte Van Berkom de aanloop mee naar een nieuw, het huidige TheateradParade.
Na Costermans werd het pand gehuurd door Tulip computers. Vandaar dat Huub van den Boogaard het ook enige tijd bewoonde.