Archeologen hebben nauwelijks iets in boomkuilen aangetroffen

Printerversie
Gepubliceerd op: 12-04-2021 | Gewijzigd op: 14-04-2021
Bericht van 1 april 2021 Verder niets bijzonders meer gevonden in de boomkuilen op de Parade.
De archeologen van de BAAC die al sinds vorige week [ 7 april 2021 ] aan de slag zijn gegaan op de Parade naar onderzoek naar het Groot Begijnhof, hebben sedertdien niets bijzonders in de grond aangetroffen. 
Na een blootleggen van een stookplaats met een haard als eerste muurtje van het Begijnhof is sederdien niet veel bijzonders ondekt in de boomgaten van de verdwenen kastanjebomen op de Parade.
De wortels hebben wel goed huis gehouden, vertelt  Ingrid Cleijne van de BAAC, en daarmee het oude goed en stevig bewaard. Maar verder kwam in geen van de kuilen tot nu toe iets naar boven, dat wel de moeite waard is.
Dus wat na dit vergeefs onderzoek nog gaat gebeuren is nog niet bekend. De opdracht luidde: onderzoek in de boomkuilen. Dat liet dus het binnenterrein buiten beeld.
......
Een toepasselijke foto van Erfgoed met als bijschrift:'BAAC onderzoekster niet voor één gat gevangen...'. foto © erfgoed, 13 april 2021.

Erfgoed schrijft verder dat al in 1983 aan de Oostkant van de Parade onderzoek is gedaan en daar een deel van de St.Nikolaaskapel is blootgelegd.

Update van 7 april 2021: dd.donderdag 8 april 2021 Eerste muurtje van Groot Begijnhof blootgelegd
De archeologen die woensdag 7 april 2021 zijn begonnen met archeologisch onderzoek op de Parade, hebben vandaag, donderdag 8 april 2021, voor het eerst een muurtje van het Groot Begijnhof * blootgelegd. Het gaat om een stookplaats met daar achter liggend een haard. Het onderzoek lijkt erg beperkt te worden tot de randen om het plein. Blijkbaar doen de archeologen alleen alle boomkuilen en niet het middenterrein van het plein....

Archeologen van de BAAC zijn woensdag 7 april 2021op de Parade  met onderzoek  begonnen. Zij doen dat voorlopig alleen nog in de ontstane kuilen nadat die die door het kappen van de kastanjebomen zijn ontstaan.
De onderzoekkuilen zijn niet dieper dan anderhalve meter. Maar of er aan de rand van de Parade iets van het Groot Begijnhof boven de oppervlakte komt is nog de vraag. Daartoe zouden er meer greppels overdwars gegraven dienen te worden.
Op de door muren omgeven  Parade was een soort klooster gemeenschap waar in huisjes begijnen woonden rondom een H. Nicolauskerk.

* Historie
Het Begijnhof dateert - in eerste instantie- van 1274. De bewoning bestond uit  circa 300, enerzijds welgestelde en daarnaast ook armen begijnen. Na de inname van de stad in 1629 kwam er een eind aan deze 'kloostervorm', maar door geschillen duurde de afbraak tot 1741, omdat een deel als Staatseigendom en een ander deel als gemeentelijk eigendom werd beschouwd. Uiteindelijk werd het 1749 dat alles, op het pastoorhuis na, was gesloopt. In de Triniteitstraat verrezen de stallen voor de cavalerie. De Parade, zoals het terrein ging heten, diende als exercitie plaats.
.........................
Archeologen van de BAAC, onder wie Ingrid Cleijne, al gravend op zoek naar de historie van de Parade. Het onderzoek beperkt zich voorlopig op de rand van de Parade aan cafézijde.
foto's © paul kriele, 7 april 2021.


Terug naar boven