Parade 14: Voormalig bankgebouw staat te koop

Printerversie
Gepubliceerd op: 03-08-2019 | Gewijzigd op: 05-08-2019
Naar ons al even bekend was, staat het riante woonhuis op de hoek Parade- Peperstraat,  nr. 14 te koop.  Raymond Loos gaat na ongeveer zeven jaar en nog eens twee jaar van verbouwen, verhuizen. Loos heeft een appartement gekocht in het er tegen over gelegen complex van Jhon Groenewoud.
Het hoekpand pand, voorheen een vestiging van ABN/AMRO en daar voor het notariaat van Hendrik Rits, staat voor een aantal miljoentjes te koop. In die koers loopt het gelijk op met de verkoopprijs van het pand op het einde van de Peperstraat 22 van Geert en Noor van de Ven-de Gruijter.
Het in een verouderde staat verkerend pand werd 15 jaar geleden ingrijpend verbouwd en met luxe snufjes en moderne aanpassingen in een eigentijdse woonsituatie  veranderd. Dat pand heeft een rijke en ook interessante historie.*
Nog een laatste opknapbeurt: Hoekpand Parade14 - Peperstraat in de steigers.

foto © paul kriele, 5 augustus 2019.
............................................................................


Bericht van 1 januari 2012: Voormalig bankgebouw verbouwd tot woonhuis voor Richard Loos 
In de laatste twee maanen van 2011 werd hard gewerkt aan het uitpellen van het pand Parade 14, het hoekpand met de Peperstraat. Dat pand heeft een rijke en ook interessante historie.*

Begin van het nieuwe jaar begint de herbouw en aansluitend de herinrichting van het pand als particulier woonhuis. De zakenman Raymond de Loos [bedrijfspark De Herven], die he tperceel een half jaar geleden van de ABN/AMRO kocht, is de opdrachtgever. Immers de laatste functie was private bank met een grote kantoorhal op de benedenetage. Voordien hield notaris Hendrik Rits er kantoor.
 
Parade 14, 18 jaar geleden in eigendom gekomen van de  zakenman Raymond de Loos.
 
foto © paul kriele, 31 oktober 2010.
 
Parade14 tijdens de plaatsing  van een
smeedijzeren balkon aan de achterzijde. 


foto © paul kriele, 29 november 2012. 
..............................................................................................................

Aannemers-en sloopbedrijf Barten heeft bij de aanpak ook de kelders in de tuin blootgelegd, dat  was de vergaderzaal voor de bankdirectie en er zat een kluis ingemetseld.
Vanuit deze tuinkamers, liever kelderkamers ging een trap naar de grote benedenzaal van het hoekpand, dat oorspronkelijk zijn ingang had aan de zijde Peperstraat, waar zich nog de koetspoort bevindt.
De indeling aldaar, de kamers en de riante trap zijn niet weggehaald, de zaal is nog het meest gerespecteerd.
Het pand lag kadastraal op Peperstraat 2, maar kreeg in de jaren kort na de Tweede Wereldoorlog de ingang aan de zijde Weesstraat, zoals dat zuidelijk deel van de Parade oorspronkelijk heette.
Bovendien werd door de familie Rits indertijd het linker deel van hun woonhuis aan de Parade afgesplitst, maar het behoort origineel tot hetzelfde perceel, wat duidelijk aan de tuinzijde valt af te lezen.

*Zie artikel Parade 14. dd 31  oktober 2010.historie en interieur e.d.
Tot in de jaren 90 was dit hoekpand Parade-Peperstraat, een vestiging van de ABN.

foto © archief 
.......................................................................


Terug naar boven