Ceremonie rond plaquette Van Rosmalenpanden

Printerversie
Gepubliceerd op: 03-04-2005 | Gewijzigd op: 09-03-2011
Zondagmorgen 3 april 2005 werd aan de panden van 'Jos van Rosmalen' op het Fonteinplein hoek Ridderstraat een plaquette bevestigd. Het is het symbool voor de erkenning voor een deskundige historisch verantwoorde restauratie van de winkels van Jos van Rosmalen, gelegen zowel op het Fonteinplein als in de Ridderstraat. De erkenning gaat uit van de Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch.
Tot de sprekers behoorden Nort Lammers, voorzitter van de Werkgroep Het Kleinw Monument, Eric Overdijk waarnemend voorzitter van de Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch en Anton van de Rijt, voorzitter van de Vereniging van Eigenaren Centrum 's-Hertogenbosch.

 Voorzitter van de Werkgroep Het Kleine Monument, Nort Lammers, rechts Eric Overdijk, wnd. voorzitter van de Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch en onder Anton van de Rijt, voorzitter van de Vereniging van Eigenaren Centrum 's-Hertogenbosch. foto's © gerard monté, 3 april 2005.

 
Anton van de Rijt,  voorzitter VVE Centrum 's-Hertogenbosch.  

Het front van de winkels van Van Rosmalen aan het Fonteinplein.
Links de plaquette die tussen de ene zaak aan het Fonteinplein en de sanitairzaak in de Ridderstraat is aangebracht.
Achter de gevels resten nog fragmenten van een eeuwen oude bouwhistorie
De plaquette, op de linker foto precies tussen de twee winkelpanden aangebracht. Op de plaquette de in symbolen uitgevoerde naam van 's-Hartogenbossche met het logo van de Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch [uiterst links en rechts].
foto © gerard monté 3 april 2005.
 

Zondag 3 april 2005 wordt aan Niek en Leon van Rosmalen de Plaquette 2005 uitgereikt voor de verantwoorde verbouwing van de panden Ridderstraat 20/26 hoek Fonteinstraat 9/15. Deze plaquette is een onderscheiding door de Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch , werkgroep ‘Het Kleine Monument’, voor een aanpak die respect toont voor de historische uitstraling van de binnenstad.

Met een verantwoorde verbouwing is aan de panden Fonteinplein/ hoek Ridderstraat meerwaarde gegeven aan de historische binnenstad.

Boven de familie Van Rosmalen en onder mevrouw Van Rosmalen naast Tiny Bertrums, de voorzitter van de Ondernemersvereniging Hartje 's-Hertogenbosch.
Niek en Leon van Rosmalen  de bewoners van de twee erboven gelegen appartementen
-Links: ceremoniemeester Piet van Leeuwen.

foto's © gerard monté, 3 april 2005.
 


Architect A. van Alphen is de ontwerper van de renovatie en aannemer Hawee uit Udenhout heeft het project uitgevoerd. Boven de zaken zijn twee appartementen gekomen, voor de beide zonen van Niek van Rosmalen Niek en Leon. Hun overgrootvader Jan van Rosmalen [1845-1933] had in de negentiende eeuw een aannemersbedrijf op de Wolvenhoek. Diens zoon Jos zette in 1916 met het loodgieterbedrijf en de verkoop van kachels en gaslampen de zaak op Fonteinstraat 13 voort. In 1962 vond een grote uitbreiding plaats en verhuisde de afdeling sanitair naar Ridderstraat 22.  

Edelsmid Jan Venrooij die de koperen plaquette heeft ontworpen en gesmeed.

foto © gerard monté, 3 april 2005.

Diefstal of restauratie deel van plaquette..?  11 april 2005
Van de op 3 april 2005 aangebrachte koperen plaquette is intussen het linker deel gestolen.

De linker helft van de plaquette is verdwenen. 
foto © gerard monté 11 april 2005.
 

Uit informatie van Léo n van Rosmalen bleek -dinsdag 12 april 2005- dat dit linker deel van de plaquette door het loslaten van de lijm er af was gevallen.. .Edelsmid Jan Venrooy gaat ook dit deel, dat op natuursteen bevestigd zit, ook met schroeven vastboren. Het rechter deel was al met schroeven vastgezet.


Terug naar boven