Historie Panden van Van Rosmalen op Fonteinplein

Printerversie
Gepubliceerd op: 16-12-2004
Niek van Rosmalen, de vader van Joep [*1946], Léon [*1952] en Niek [1955] begon in de jaren zestig in het pand uiterst rechts. Dat grenst aan aan het hierboven beschreven pand van Hans van der Pas [Drop Inn, tegenwoordig Chemiserie Traditionelle].


De panden- tegenwoordig de zaak Van Rosmalen- bestonden uit de verlichtingszaak van Leo Koek. Dat was het het hoekpand Ridderstraat /Fonteinplein en de boekwinkel van Sterk. Sterk zat in het deel links naast het middenpand met de winkeltoegang. [Op de tekening hieronder het linkerpand. De drie panden zijn in 1962 'gigantisch' verbouwd, vertelt Léon van Rosmalen die de zaak tegenwoordig beheert. Joep 'doet' de Rompert en Niek heeft de speciaalzaak in bad- en sanitair in de Ridderstraat. 

Aan die verbouwing herinnert een kleine muursteen van october 1962, toentertijd ingemetseld door Léon.
In 1972, bij een nieuwe aankoop, kreeg de zaak de huidige omvang. 
Bij die ingrijpende verbouwing van 1962 hebben de gevels een voor die tijd modern aanzien gekregen. De houten balkons, zowel van het uiterst rechter pand als van het toen daarmee geïntegreerd pand links er naast, verdwenen en maakten plaats voor een strakke gevel met ramen in stalen kozijnen. 

Op de oude foto:
De situatie rond 1900. We kijken direct op de drie percelen [zie bouwtekening rechts] die de zaak van Rosmalen tegenwoordig omvatten. Maar ook het hoekpand met de Ridderstraat hoort daarbij. Daarop staat ook nog de tabaks- en koffiezaak van Van Liempt met oprichter pa F.J.P.J. van Liempt voor de deur.
Vooraan een postbode en een burger. 
Het pand er tegenover, hoek Fonteinplein/Verwersstraat oostzijde, was honderd jaar geleden een drogisterij [zie hieronder]
Foto: © Stadsarchief /Boek Verdwenen Stadsgezichten
Van Rosmalen zit dus in de nummer 9/11, 13 en 15 ofwel de lampenzaak [Koek] op nummer 15 en de voormalige boekenwinkel van Sterk


De verbouwing:
Van Rosmalen zit dus in de nummer 9/11, 13 en 15 ofwel de lampenzaak [Koek] op nummer 15 en de voormalige boekenwinkel van Sterk
Na jaren als zelfstandige ondernemer te hebben geopereerd heeft de zaak zich in 1980 geschaard onder de paraplu van Spectra.
Dat was toen voor buitenstaanders te merken aan de reclames, het logo en de rode kunststof omlijsting van de winkelruiten.

De opzet van de verbouwing is van de bovenetages woningen te maken. Het rechter pand [zie tekening rechts] met een opgang voor Léon en het linker pand [op de kopse kant Fonteinplein-Ridderstraat] voor Niek. Op die kopse kant komt op de begane grond de voordeur voor de bovenwoning van Niek met aan weerszijden de etalages: rechts voor de zaak Spectra/Van Rosmalen en links voor de badkamerspeciaalzaak van Niek.
De oude houten balkons, zoals op bovenstaande foto's, keren niet terug. Daarvoor in de plaats komen Franse balkons met spijlen. De gevel word gestuukt met schoon metselwerk.
De aannemer van de door de Bossche architect Loek van Alphen ontworpen nieuw stijl is Hawee.
historie Van Rosmalen
Opa Jos van Rosmalen was metselaar zoals toen een aannamer werd genoemd. Dat vak was overgegaan van vader op zoon.
Deze Jos voerde zijn ambacht uit op de Wolvenhoek evenzijde tegenover het huidige Stadskantoor [voormalige Rijkswaterstaat en daarvoor Rijksbelastingkantoor]. Daar woonde ook diens vader overgrootvader Jan, ook een metselaar van beroep. Opa Jos was ook bij de vrijwillige brandweer.
Het huis had een poort waarin de behanger Horrik zijn atelier had. Vermoedelijk was opa's huis Wolvenhoek 12 waarboven de dames Amiot woonden.
Overgrootvader Jan, die nog in Bossche Pracht als de pater familias van de Van Rosmalens staat afgebeeld, had 6 à 7 zeven van wie er meerdere de richting van aannemer zijn uitgegaan. In 1912 heeft opa Jos van Rosmalen de panden Fonteinstraat 9-11 aangekocht, zo vertelt moeder Van Rosmalen-Horsten, de moeder van de huidige generatie zakenlui Joep, Léon en Niek. 

Fonteinstraat nummer 9 was dat mooie pand met gebogen houten balkon, grenzend aan de visboer Schilder-Tol die er overigens pas rond 1950 kwam te zitten. Het pandje werd bewoond door juffrouw van Stiphout die op de bovenverdieping een naaiatelier leidde. Op de begane grond woonde mejuffouw Van de Kerkhof, die er een muziekwinkel dreef. Het was maar een klein zaakje met een erachter gelegen huiskamer, zo herinnert zich de 83-jarige mevrouw Van Rosmalen [*1912].
Voordien woonde er de dames die bekend stonden als 'de tien billekes.' Ze leidden er een sigarenzaak.
Het was een buurt van vrijgezelle dames, want aan de overzijde- hoek Fonteinstraat/Verwersstraat, woonden ook enkele ongetrouwde dames. Tegenwoordig is dat hoekpand, dat nog steeds in eigendom is bij een van de zussen Van Rosmalen, een damesmodezaak. Lange tijd was het een zaak in luxe huishoudelijke- en cadeauartikelen.
Op dat punt was kort na de eeuwwisseling [1900] de drogisterij gevestigd van de dames Paijmans. Dat waren drie vrijgezelle dames en een gehandicapte-ook ongehuwde- nicht. Zij hadden de drogisterij voortgezet van Van Oers. In het adresboekje van 1897 staat P.van Oers als metselaar vermeld....In datzelfde boekje was Paijmans een brood--en banketbakker.
Mevrouw Van Rosmalen herinnert zich nog het hoekpand Fonteinstraat/Verwersstraat oostzijde, dat een houten voorgevel had.
De start van de zaak Van Rosmalen vond plaats in 1916, het jaar van de verhuizing van de Wolvenhoek naar de Fonteinstraat en vier jaar na de aankoop van het pand 9-11. Niet alleen opa Jos, ook diens vader Jan en grootvaders jongste docher-ttante Truda- kwamen mee. 

In de jaren vijftig-tachtig heeft Jos' zoon Nicolaas, roepnaam Niek of Nico, de zaak voortgezet.


Terug naar boven