Zoeken
Verkadefraudeur [jaren 60] Hendrik Looijen overleden
Printerversie |
Op 6 maart 2016 is Hendrik Xavier Looijen* op 92-jarige leeftijd overleden. Looijen is de vergeten fraudeur, die in de jaren eind 60 de Bossche koekjesfabriek van Verkade voor bijna 3 miljoen gulden [bijna 1,5 miljoen euro] oplichtte. Dat was voor die jaren- na het [Amsterdamse] 'Goede Heertje' - uniek en groot nieuws, dat breed werd uitgemeten.
*Looijen heette gewoon Henk en de naam Xavier heeft hij er later bij gekocht...
Zijn eerste vrouw heette Sonja Peijters .maar in zijn tijd als administrateur bij Verkade maakte hij kennis met Karin Trum met wie hij later trouwde.
Karin was secretaresse op zijn kantoor.
-Rechts: Een tekening van Guus Ong gedateerd 18 maart 1971. |
|
-Links: Hendrik Looijen voor de Bossche rechtbank met officier van Justitie mr. Joop van Mierlo en als advocaat wijlen mr. Hein Bergé [rechts] . |
Looijer was bij Verkade in 1939 in Zaandam in dienst gekomen en vanaf 1945 in Den Bosch werkzaam, als zowel loonadministrateur, als kassier. In die eerste Bossche jaren woonde Henk en Sonja op de Aarshertogenlaan hoek Jacob van Ruijsdaalstraat. Door zijn intelligentie wist hij een zodanige administratie op te zetten waardoor hij zelf ahw overbodig werd, aldus schrijft het Brabants Dagblad van 19 maart 1971. Bij het artikel staan afbeeldingen waarop ook de advocaat wijlen mr. Hein Bergé die hem in die dagen bij stond. De officier van Justitie was mr. Joop van Mierlo, nu nog woonachtig in de Sonneveldflat.
Looijer leefde in de vrije jaren 60 met zijn eerste vrouw Sonja Peijters een flamboyant leven, wat aan dure auto's en aan een nieuw gebouwde riante bungalow in Vlijmen ook de buitenwereld niet was ontgaan. Het paar werd vaak in de Bossche yet set gezien.
Het echtpaar scheidde in de tijd dat Henk invesdteerde in het relamebureau van Hans Heijmans op de Koningsweg.
In de beginjaren als administrateur leerde Henk Karin [zijn latere vrouw] kennen die secretaresse was op zijn kantoor.
Het echtpaar Hendrik Looijen–Karin Trum kreeg zelf geen kinderen. Maar Henk had met zijn eerste vrouw Sonja Peijters twee Franse kinderen, Maurits en Minou, aangenomen.
Lopende die tien jaar van fraude besteedde Hendrik zijn geld aan ondernemingen uit, zoals de Karrenbar in de Karrenstraat en T&G Tuin-en Groenvoorziening in St. Michielsgestel. Maar ook besteedde hij nog wat geld aan de opbouw van een postzegelverzameling. Aan iedereen die er naar vroeg vertelde Henk dat hij de Duitse lotto had gewonnen.
In het gevang begon de in 1924 Zaandam geboren, maar ‘verbosschte’ Verkademan een studie zodat hij er als accountant uitkwam.
Voordat hij uit het cachot werd vrijgelaten trokken al die en gene aan de bel voor advies op gebied van belastingen en juridische zaken. Daarop werd in de sjieke Peperstraat het adviesbureau TRUX geopend en wist Hendrik zijn kennis op een legale wijze –rijkelijk - in geld om te zetten.
De crematie heeft inmiddels in besloten kring plaats gevonden.
Terug naar boven