Theaterstuk over Verkadefraudeur Hendrik Looijen eind jaren 60

Printerversie
Gepubliceerd op: 14-07-2020 | Gewijzigd op: 28-07-2020
Theatergeoep Matzer brengt eind juli /begin augustus opnieuw het theaterstuk 'Het Goede Heert'je  op de planken, dat gaat over boekhouder Hendrik Xavier * Looijen die bij Verkade in Den Bosch eind jaren zestig de boekhouding voor tonnen fraudeerde. De slimme fiscalist werd in het proces dat daarop volgde bijgestaan door de bekende Bossche advocaat mr. Hein Bergé.  mr. Joop van Mierlo was toentertijd de offcier van Justitie.
Het is een oneman theaterproductie met Simon Heijmans onder regie van Madeleine Matzer. Op 23, 24, 25, 26 en 30 juli en 1 en 2 augustus 2020.

Bericht van 11 augustus 2019 Matzer brengt in Verkadefabriek theaterstuk over Verkadefraudeur uit jaren 70
Wim Claessen de voorganger van festivaldirecteur Viktorien van Hulst en diens voorganger Geert Overdam, pakte drie jaar geleden het verhaal op van de boekhouder van Verkade die eind jaren zestig voor € 1,5 miljoen de Bossche koekjesfabriek oplichtte door toepassing van een door hem bedacht handige boekhoudsysteem. Dat werd in de ‘recente’ Bossche geschiedenis de eerste grote fraudezaak die veel stof deed opwaaien.
 
De boekhouder van Verkade eind jaren zestig met naast hem diens advocaat mr. Hein Bergé.

tekeningen © guus ong, maart 1971.
Hendrik Xavier* Looijen die na een gevangenschap in de Peperstraat het belastingadviesbureau TRUX startte. 

Oud festivaldirecteur Claessen kwam op de idee van een theaterstuk toen op 6 maart 2006 deze boekhouder overleed en bastionoranje daar een bericht over maakte. De associatie van Verkadefraudeur met de huidige Verkadefabriek lag voor de theaterman Claessen erg voor de hand.
Maar het duurde drie jaar vooraleer Matzer deze productie eind september op de planken brengt. Die voorbereiding ging tonder meer zitten in het bedenken en uitwerken van het script door een van de meest bekende podcastmakers Simon Heijmans [o.a. van de Marggraffserie]. Heijmans, producent en speler gaf aan dit Bossche theaterstuk de veelzeggende naam ’t Goede Heertje.

De productie 't Goede Heertje is op 28 en 29 september 2019 in de Verkadefabriek te zien met in de hoofdrollen de door Heijmans gepersonificeerde Hendrik Xavier Looijen, diens advocaat mr. Hein Bergé en de eveneens Bossche officier van Justitie mr. Joop van Mierlo.
Historisch gezien is het op twee jaar na, 50 jaar geleden dat deze rechtszaak speelde. Van de zitting van 18 maart 1971 deed de latere docent tekenen Guus Ong al met zijn karakteristieke tekeningen verslag.
Voor de rechtbank stond een kleine man die in die jaren met zijn vrouw Sonja Peijters bij de Bossche yet set door zijn royale uitgaven aan luxe auto’s en privé party’s eerst  op zolder in zijn flat aan de Aartshertogenlaan 256c en vervolgens in de bungalow in Vlijmen [Nieuwkuijk Badweg 8]  alom bekend stond om zijn flamboyante levensstijl.
Flambojant moge ook blijken uit het feit dat Looijen gewoon Henk heette en later in zijn goeie tijd de naam Xavier erbij kocht..

De eis op 18 maart 1971 was vier jaar.
De jaren van gevangenschap besteedde Looijen aan een studie waardoor hij, eenmaal op vrije voeten, het belastingadviesbureau TRUX in de Peperstraat kon beginnen, waar hij opnieuw, maar nu op legale wijze zijn kennis in geld wist om te zetten.

Zie ook het bericht van 12 maart 2016 Verkadeboekhouder Hendrik Xavier Looijen overleden  

Terug naar boven