Monumentenprijs voor uitgeversechtpaar Ton en Ineke Meulman

Printerversie
Gepubliceerd op: 11-09-2019 | Gewijzigd op: 26-11-2019
 
De Bossche Monumentenavond werd druk bezocht. Of dat aan een veelzijdig
programma lag, of als locatie het JBAC
met gastheer Jo Timmermans, het
werd in ieder geval een bomvol programma.


foto © paul kriele, 11 september 2019.
.......................................................................

Voor de uitgave van  het boek 'Het Huis van Boxtel en zijn buren' [Postelstraat en Uilenburg] werd aan  het echtpaar Ton en Ineke Meulman de monumentenprijs 2019 toegekend. Deavond en natuurlijk ook de prijs, die na een lange zit in het JBAC werd uitgereikt, draaide rond momumenten. Ook werd traditiegetrouw  de State of the Monument uitgesproken. Dit keer door oud burgemeester van achtereenvolgens Rosmalen, Bakel en Maarheeze, Labeek en Roermond maar tegenwoordig onder meer voorzitter van de Bossche Monumentenzorg.
De prijs betekent de erkenning voor  Meulmans werk om in zijn tijd als directeur van uitgeverij Adr.Heinen tal van boeken, onder meer over [Bossche] monumenten uit  te geven, maar zelf ook achter het behoud [en restauratie] staat van hun  pand 'Huis van Boxtel' in de Postelstraat.  De prijs is een keramieken schaal van kunstenaar Christine Jetten.
 
Ton en Ineke Meulman voorheen van Uitgeverij Adr.Heinen en de bewoners
van het Huis van Boxtel in de Postelstraat
.
........................................................................
foto © paul kriele, 11 september 2019.
 
Ton en Ineke Meulman voor hun historisch Huis van Boxtel, dat zij deels ook met eigen hand en mbv andere deskundigen
hebben gerestaureerd.


foto © paul kriele, 21 juli 2019.
.............................................................

Architect Peter Defesche gaf wat 'instructies' als het over monumenten-[behoud] en duurzaam gaat.
'Een architect moet geduld hebben,' zo begon Defesche zijn lezing. 'Eerstens moet een architect het gebouw leren kennen. Het is daarbij belangrijk dat het niet zozeer om de ouderdom van een gebouw gaat, maar of het in een goede staat verkeert. Duurzaam is ook zo'n aspect: Maar als het gaat om duurzaam maken, monumenten hebben het begrip duurzaam al verdiend,' stelt de vlot sprekende Defesch die zijn lezing van veel illustraties had voorzien..
Peter Defesche pleit ervoor de gelaagde stad zichtbaar te houden om de geschiedenis te kunnen blijven lezen. Dat moet je feitelijk ook in de nieuwbouw doen.
 
Henk van Beers gaf in zijn State of the Monument  kritiek op de trage besluitvorming van het College van B&W bij tal van projecten zoals de Pieckepoort, TheateradParade, de herinrichting van het mooiste plein van de Cultuurstad van het Zuiden, de Parade waar zieke bomen blijven staan en steeds weer evenementen terugkeren. Van Beers sprak over politieke lamlendigheid, of is het zorgvuldig beleid,  of zelfs indolentie [matheid], aldus de voormalig burgemeester, nu als voorzitter van de stichting 's-Hertogenbossche Monumentenzorg  Wethouder Huib van Olden weerlegde en excuseerde de kritiek van Van Beers onder meer met, dat morgen een ontwerp voor een nieuw theater aan de pers wordt getoond  Dat ontwerp is de onderlegger voor de aanbesteding  waarna de aannemer aan de slag kan. Van Olden sprak ook over het Wilhelminaplein, waar ooit de Pieckepoort stond. Daar is Erfgoed hard mee bezig. Het staat op de planinning 2020. En  zo al meer.
 
Troubadour Noud Bongers.

foto © paul kriele, 11 september 2019.
....................................................

Tussendoor zong troubadour Noud Bongers enkele Bossche en Brabantse liedjes. Het publiek mocht meezingen.
 
.....
De speciale gasten/sprekers op deze avond:
Boven vlnr Bouwhistoricus Harry Boekweit, voorzitter Bossche Monumentenzorg Henk van Beers, wethouder Huib van Olden, Ergfoeddirecteur Dieke Wesselingh en gastheer Jo Timmermans.
Onder vlnr: AsterSpeckens beleidsmedewerkster Erfgoed van de Provincie, Marijn Kivit van Adviesbureau voor Techniek en momumenten, Annalies  de Graaf van team Advies Erfgoed gemeente, architect Peter Defesche en presentator Huib van Mackelenbergh.


foto's © paul kriele, 11 september 2019.

Bossche uitgaven van Van Heurn. [*Den Bosch, 13 augustus 1716   + mei 1793]
De 'gepassioneerde'- inmiddels gepensioneerde - bouwhistoricus Harry Boekwit kondigde de uitgave aan van het handgeschreven boek van Johannes Hendrik van Heurn  dat met menskracht geheel is gedigitaliseerd -wat jaren werk heeft gekost- en volgend jaar opnieuw wordt uitgegeven. Het betreft De Historie van de Stadt 's-Hertogenbosch. In dat dikke boek van 1793 [een jaar vóór Van Heurns dood] zijn vele facetten [gebouwen en kerken, zoals de grafstenen  in de St.Jan] beschreven en vaak getekend. Maar ook instellingen en de geestelijke en wereldlijke bestuursleden worden gedetailleerd beschreven. Boekwijt :'Van Heurn heeft ook het Bossche woonhuis met al zijn kenmerken het meest zuiver vastgelegd. Dat en vele andere zaken kon hij zo uitvoerig doen omdat hij nog, net vóór de Franse tijd alles zelf heeft kunnen zien en meemaken.  
 
Jan Hendrik van Heurn die bekend werd om zijn
miniscule [handgeschreven]vastlegging
van allerlei Bossche zaken, gebouwen en personen.
Zicht op het stadhuis van
's-Hertogenbosch staat onder deze tekening van Evers te lezen. De nieuwe uitgave van Stad 's-Hertogenbosch bevat uiteraard tekeningen van Evers, maar die illustraties worden aangevuld met passende tekeningen uit die tijd

 

 

Terug naar boven