Plannen voor Zuiderschans zitten in 't slop

Printerversie
Gepubliceerd op: 09-12-2015 De plannen voor Zuiderschans op het Sweelinckplein zitten in het slop. De inzichten zijn veranderd. Oorzaak is de kritiek van de wijk op het eerste ontwerp van de bouwplannen voor het centrum op Zuid. Dat gaat zowel om de architectuur, als om de indeling. 
Dat bleek dinsdagavond 8 december 2015 op de Wijkraadsvergadering Zuid. Maar ook de nieuwe  financieringsregeling van het Rijk voor zorgcentra speelt als belangrijke factor mee. Die financiering is verlegd naar de eigen zorgaanbieders die de neiuwbouw zelf moeten financieren. Dat financieringsaspect ontweek Francien van Dam van Van Neynsel. Maar zij gaf wel aan dat daardoor Zuiderschans voorlopig niet wordt gesloopt. 'Dat kan nog wel een jaartje duren,' aldus Van Dam. 'Het wachten is op een nieuw ontwerp. De architect gaat zich meer baseren op de wensen van de omwonenden.'

Sweelinckplein
Woonzorgcentrum Zuiderschans
op het Sweelinckplein wordt niet meer
in  2016 gesloopt
. Er  worden
door nieuwe inzichten nieuwe plannen gemaakt
.

foto © paul kriele, 17 september 2012.
 
 

Het pBericht van 13 juli 2015 Zuiderschans eerder dicht
Zuiderschans gaat als woonzorgcentrum eind juli 2015 dicht, maar het blijft voor de tijdelijke bewoners wel tot eind 2015 zijn woonfunctie behouden. Dat komt doordat de huidige cliënten eerder weg willen. and aan het Sweelinckplein heeft vanaf 1 januari 2016  niet langer een gebruiksvergunning.
Volgens de planning begint in het voorjaar van 2016 definitief de sloop. Dan start de nieuwbouw van een 'modern zorggebouw'*, die in de zomer van 2017 klaar is.
 
*Modern Zorgebouw op het Sweelinckplein
Op dezelfde plek als het huidige pand komt er een modern zorggebouw dat  voldoet aan de meest recente eisen op het gebied van wonen, zorg en welzijn. Bij het nieuwe Park Zuiderschans worden straks alle vormen van ouderenzorg geboden zodat mensen zo lang mogelijk in hun eigen wijk kunnen blijven wonen of dichtbij hun familie kunnen zijn. 

Fragment uit artikel dd. 11 maart 2014. Zuiderschans wordt na 2015 vervangen door kleiner zorgcentrum
Het nieuwe Zuiderschans bestaat uit:
- 30 plaatsen, kleinschalig
- 12 woningen ter grootte van 45 m²
- 60 woningen van 62 m ²
Deze bewoners betalen naast de huur, een bedrag voor de catering, als ze daarvoor intekenen en een bedrag als inkoop voor zorg. Voor bewoning komt men in aanmerking alleen op zorgindicatie.

Terug naar boven