Minzame kunstkenner Jan Koldeweij op 7 mei 2017 overleden

Printerversie
Gepubliceerd op: 16-08-2017 | Gewijzigd op: 08-01-2022
Op 7 mei 2017, zo ontvingen wij heden het bericht,  is Jan Koldeweij  op 94-jarige leeftijd in het Jeroen Boschziekenhuis aan hartfalen is overleden.
In kunstkringen was de in Helvoirt woonachtige Jan Koldeweij een bekend, zeer vakbekwaam en gepassioneerd kunstverzamelaar, die door zijn vakkennis een gedegen reputatie had opgebouwd. Daarenboven was hij een bescheiden, terughoudende vriendelijke persoonlijkheid. Feitelijk was Jan meer een gepassioneerd verzamelaar dan een handige handelaar. 
Jan Koldeweij

*  Rijswijk, 8 april 1923
† Helvoirt, 7 mei 2017.

..............................................................................
 
De op 8 april 1923 in Rijswijk geboren Jan Koldeweij studeerde aan de Haagse Kunstacademie Beeldende Kunst en vervolgens doorliep hij de Vakschool in Schoonhoven  voor de opleiding  ‘Edelmetalen’. Aanvankelijk was Jan edelsmid en gespecialiseerd in siersmeedwerk, maar later richtte hij zijn kennis en ambitie op de vroeg middel eeuwse kunst. 
Jan- een betrouwbaar zakenman -  stond bekend om zijn grondige kennis van deze vroege kunst en nam vaak deel aan beurzen in Nederland.
Jan was geen man van dikdoenerij. Hij bleef ook in het zakenwereldje een minzaam persoon en niet iemand die de publiciteit zocht. Maar achter deze Hollander die zich in het Brabantse leven thuis voelde, schuilde na zovele jaren levenservaring, een  boeiend verhalenverteller.
Op een keer. toen Jan met een verkochte antieke kist naar een klant in Rotterdam reed en daar bij aflevering het interieur  zag, zei hij tegen de kunstliefhebber dat het niet in het belang van hemzelf, van het kunstwerk en van de klant was deze kist in dit [..] interieur te plaatsen. Jan nam het geval weer mee en reed van Rotterdam ! terug  naar huis.
Moge de verdiensten van deze oprechte, en eigenzinnige  man, met een grote passie voor schoonheid voor altijd een plek in onze gedachten bewaard blijven.
Jan Koldeweij werd  op het kleine kerkhof, achter het protestante kerkje van Helvoirt, begraven.