Unieke foto’s van Joods transport vanuit Kamp Vught ontdekt

Printerversie
Gepubliceerd op: 01-04-2021 | Gewijzigd op: 01-04-2021
Onbekende -unieke-   foto’s van Joods transport vanuit Kamp Vught ontdekt

Het Nationaal Monument Kamp Vught heeft van een doodgewone Duitse soldaat drie foto’s ontdekt van het transport van Joden vanuit Kamp Vught via het station in Vught naar kamp Westerbork. De foto’s op het perron met bepakte joden die hun jas aanhielden, dateren van 23 mei 1943.

Foto's van wachtende Joden
die vanuit Kamp Vught op station Vught gedeporteerd werden naar Kamp Westerbork.


© 23 mei 1943.
...........................
 

De foto’s zijn uniek omdat er maar zo weinig van dat moment bestaan. De datum is achterhaald kunnen worden uit de transportlijsten van toen. Zelfs twee namen uit de 1250 namen tellende lijsten kwamen naar voren dankzij de opschriften op de etiketten van de bagages.
Allen joden van dat transport zijn kort na hun aankomst in Westerbrok verder gedeporteerd naar het vernietigingskamp Sobidór.
In totaal hebben in de oorlog [ januari 1943 – september 1944] 32.000 mensen van allerlei aard [gijzelaars, politieke gevangen en bijv. anders geaarde personen] in Kamp Vught opgesloten gezeten.
De fotograaf heeft later zijn foto’s in een album ingeplakt ‘ter herinnering aan mijn diensttijd’. De foto’s werden recentelijk aangeboden op een veilingsite.
Het museum zou graag meer informatie over de foto’s [data en namen van personen] te weten willen komen. Mails naar onderzoek@nmkampvught.nl