Buurtplan Buitenpepers Aardgasvrij

Printerversie
Gepubliceerd op: 13-12-2019
Buurtbewoners hebben donderdag 28 november 2019 hun buurtplan ondertekend. Met dat  buurtplan gaan de bewoners van de Buitenpepers zo veel mogelijk huizen aardgasvrij maken. Ook wordt gewerkt aan energiebesparing en het verbeteren van de leefbaarheid van de buurt. De gemeemtrlijke  ambitie is dat in 2050 alle inwoners  zonder aardgas wonen en werken. Dit plan is daar een voorbeeld van.
De eerste stap is gezet om de buurt Buitenpepers aardgasvrij te maken.

Wethouder Mike van der Geld (Klimaat en energie) is dan ook enthousiast: “Wij zijn de eerste generatie die de gevolgen van klimaatverandering ondervindt en die er daarom echt iets aan gaat doen. Als we willen dat de stad bewoonbaar blijft voor onze kinderen is het nodig stappen te zetten op weg naar een duurzame stad. We weten nu nog niet hoe onze energievoorziening er tegen die tijd uitziet. Wat we wel weten: het zal een combinatie zijn van energie besparen en energie duurzaam opwekken. Aardgasvrij neemt daar een belangrijke plek in.
In de Buitenpepers slaan de inwoners die wegen nu al in. Dat is inspirerend voor de hele gemeente.” 
Buurtplan
Op 28 november 2019 presenteerden de buurtbewoners hun buurtplan. Dit is mede tot stand gekomen door Buurkracht. Dat bureau heeft de gemeente ingeschakeld. De Buitenpepers is een van de vijf buurten waar de gemeente de verandering naar aardgasvrij stimuleert. De andere buurten zijn Sparrenburg, ’t Zand, een deel van Zuid en Hintham-Zuid. De Buitenpepers heeft zelf een werkgroep opgericht, die samen met Buurkracht het plan schreef. Buurtbewoners gaan met hulp van de gemeente op zoek naar kennis en financieringsmogelijkheden. Vanaf 2030 zal een groot aantal bewoners het gas afsluiten, zo hopen de initiatiefnemers.