Oud- wethouder van KVP Henk Hermes overleden

Printerversie
Gepubliceerd op: 01-05-2020 | Gewijzigd op: 04-05-2020

Op vrijdag 24 april 2020 is op 90-jarige leeftijd de oud-wethouder Henk Hermes overleden. Hermes werd op 18 november 1970,  kort vóór  de annexatie van Engelen/Bokhoven en Empel en Meerwijk in 1971, KVP-wethouder met de portefeuilles Sociale Zaken en Volksgezondheid. Daarmee werd hij de opvolger van de eveneens KVP-er Jan van Oijen.
De aan de Bossche HTS-opgeleide Hermes was een door de KVP vooruitgeschoven politicus,  maar in zijn bestuursperiode een niet al te doortastende wethouder. Blijkbaar heeft Hermes zijn wethoudersperiode van vier jaar niet vol gemaakt en werd hij door het KVP-bestuur vroegtijdig  teruggetrokken*.
In zijn werkzame leven was hij chef -tekenkamer bij Lips en in bestuurlijke zin secretaris van het NKV en van de Unie van Beambten en Hoger Personeel van de UBHP[ NKV]. Hermes is in besloten kring gecremeerd.

In een gemeentelijke overlijdensadvertenie op maandag 4 mei 2020 staat onder meer:

In de jaren zeventig,  waarin een verdergaande individiualisering centraal stond, heeft Henk Hermes als KVP-bestuurder de portefeuilles Sociale Zaken en Volksgezondheid bekleed. Medemenselijkheid en sociaal maatschappelijke betrokkenheid stonden bij hem centraal.
Ook bij zijn latere vrijwillige inzet voor 's-Hertogenbosch.
 
Het op 18 november 1970 geïnstalleerde College van B&W
met vlnr.: Henk Hermes [KVP],
J.van Heijkoop [PvdA], burgemeester Gerrit van de Ven en Lauxtermann [VVD] en Ton Wagemakers [KVP].

.............................................................


*Overigens was Hermes niet de enige die het College vroegtijdig verliet.. ook wethouder J. van Heijkoop stapte gedwongen op, daartoe gemaand door de afdeling van de PvdA. Het was een bestuurlijk woelige periode van progressieve bewegingen [o.a. Progressief Akkoord], de naweeën van het structuurplan van 1964  en de groeiende weerstand tegen de alom en al lang heersende macht van de KVP.