Halve Peer moet wyken voor 'Binnendiezesteen'

Printerversie
Gepubliceerd op: 16-08-2010 'Den Halve Peer' moet plaatsmaken voor een gedenksteen aan Hein Bergé en Jan van der Eerden.
De Stichiting Beeldende Kunst Bonnet van onder meer Jac Stienstra  wil een meter brede gedenksteen die de verdiensten van Bergé en Van der Eerden benadrukt. In d ejaren eind zestig waren zij degenen die een - politieke -campagne voerden voor het behoud van de Binnendieze en het instandhouden van de historische binnenstad.
Stienstra is al zeker een half jaar [vanaf de 1e bouwvergunning aanvraag] bezig om een vergunning te krijgen voor plaatsing van de de steen aan de zijkant van het pand Korenbrugstraat 16, dat de historische naam draagt: 'De Drie Cronen'. Daar is al jaren het Grieks restaurant Sirtaki gevestigd.
 
Op de plek waar al twaalf jaar 'Peer van den Muggenheuvel' hangt wil Stienstra een gedenksteen voor de Binnendiezevoorvechters aan laten brengen. Het pand Korenbrugstraat 16 met de historische naam 'De Drie Cronen', waar Grieks restaurant Sirtaki is gevestigd.

foto's © paul kriele, 16 augustus 2010.

Maar de vertraging zit hem in het feit dat twee partijen over die plek bakkelijen. Carnavalsvereniging de Oetels heeft ter ere van Frans Vennix, die tot 1998 de rol van Peer van den Muggenheuvel speelde, twaalf jaar geleden dit uitgelezen plekje uitgekozen en toegewezen gekregen.
Een niet onbelangrijk feit is, dat er nog steeds een verplaatsing van de opstapplaatsen voor de boten op de Binnendieze op stapel staat. Maar dat is ook al een jaren lange kwestie. Het hangt mede af van de invulling van het GZG-terrein en de het graven van een nieuwe Binnendiezetak..

Het mag niet naar buiten blijken, maar sympathiek komt de idee van Stienstra niet over.. Het heet dat '.. de twee partijen in goed overleg zijn'.