Restauratie oude Paleis van Justitie aan de Spinhuiswal

Printerversie
Gepubliceerd op: 19-04-2021 | Gewijzigd op: 28-04-2021
Restauratie van oude Paleis van Justitie aan de Spinhuiswal
 
De op 31 mei 2020 op 84-jarige leeftijd overleden architect Christo heeft het oude Paleis van Justitie ingepakt.Tenminste zo lijkt het er op. Het gebouw aan de Spinhuiswal [Spinhuis=oud woord voor gevangenis]  is met het Huis van Bewaring in de St.Jorisstraat eigendom van de Renschdael Groep. 
foto © henk van esch, 15 april 2021.
 
Het Paleis van Justitie, dat in 1998 een moderne opvolger kreeg in het Paleiskwartier, ondergaat deze maand [april] en de volgende maand mei 2021 een restauratiebeurt. Het dak wordt vernieuwd evenals de kozijnen die voorzien worden van nieuwe zonneschermen.
De achterliggende gedachte van de restauratie van het op de monumentenlijst staand gebouw is dat de Renschdael Groep het pand wil open stellen voor bedrijven en omwonenden [vergaderingen debatavonden /ontmoetingen] of voor onderwijsdoeleinden[ rechtbankzittingen]. De interne aanpak staat onder leiding van bureau Fokkema Architecten.
Het gebouw is met het Huis van Bewaring in de St.Jorisstraat eigendom van de Renschdael Groep. Banning advocaten heeft het grootste deel gehuurd en de Renschdael Groep zelf een kleiner deel.
Historie
Als vervanger van het Paleis van Justitie op Hinthamerstraat 72-74, later Muziekschool, Muzerije en nu Huis73, werd vanwege ruimtegebrek op de Spinhuiswal/St.Jorisstraat een nieuw Gerechtsgebouw op de Spinhuiswal met kantoren aan de St.Jorisstraat [herkenbaar nog aan de gele steentjes] aanbesteed. Het statige gebouw aan de Spinhuiswal raakte bij de oorlog -in 1944- door over en weer geschut in brand.
Na een afbraak in 1949 van de grotendeels gesloopte voorgevel, werd in 1950 het pand van een nieuw gevel voorzien met een extra verdieping en een nieuw dak. De reliëfs op het front, die verwijzen naar de rechtspraak, zijn van Daniël Steenbergen