Mikkers neemt geen actie na geweld van FvD tegen 'tegendemonstrant'

Printerversie
Gepubliceerd op: 04-05-2021 | Gewijzigd op: 04-05-2021

Burgemeester Mikkers vindt [antwoord dd. 29042021] dat iedereen in deze gemeente ongestoord en publiekelijk zijn of haar stem kan laten horen. U mag van de burgemeester maximale inzet verwachten om ervoor te zorgen dat de demonstratievrijheid in onze gemeente voor iedereen toegankelijk is en blijft. Bijvoorbeeld door ook ruimte en bescherming te bieden aan een tegengeluid. Dat is onder meer het antwoord op vragen van Judith Hendrickx [brief dd. 19-04-2021] over het hardhandig optreden van beveiligers van Baudet op de verkiezingscampagne van FvD op 7 juli 2020.

Het antwoord zegt verder:
De burgemeester betreurt het voorval en verwerpt het feit dat de demonstatievrijheid van het slachtoffer op brute wijze is weggenomen. Hij constateert echter ook dat het niet mogelijk is geweest om deze te voorkomen. Anders dan de APV voorschrijft, is van de tegendemonstratie namelijk geen voorafgaande melding ontvangen en ontnam de mogelijkheid om vooraf te anticiperen op de ontstane situatie.
Bij een melding vooraf had de burgemeester kunnen zorgen voor de faciliteiten om op een veilige en zichtbare manier een tegengeluid te laten horen. 
Er rest nog slechts de mogelijkheid om deze ervaringen mee te nemen en herhaling in de toekomst te voorkomen. Hierbij denkt de burgemeester aan maatwerkvoorschriften bij volgende soortgelijke gevallen. Ondanks zijn afkeur over het voorval is de burgemeester niet van plan hierover contact op te nemen met Forum voor Democratie.
Zoals ook het onderzoek van het Openbaar Ministerie bevestigt, ziet de burgemeester het voorval primair als een kwestie tussen de individuele beveiligers en de tegendemonstrant. Noch Forum voor Democratie noch partijleider Baudet is hierin partij. Het onderzoek en de lopende civiele procedure richt zich op de beveiligers en niet op de politieke partij.


Bericht van 17 juli 2021 Rechtszaak tegen Baudet na geweld tegen tegen demonstrant 
Filmmaker Jasper van den Elshout daagt Thierry Baudet van  Forum voor Democratie [FvD] en twee beveiligers voor de rechter om de hardhandige beëindiging van zijn demonstratie [dd. 6 juni 2020] op de Parade. Van den Elshout eist onder meer een schadevergoeding. [zie onderstaande berichten].  Eerder deed Van den Elshout al aangifte en liet de politie weten onderzoek te doen. Bron: Brabants Dagblad dd. 17072020.

Bericht van 8 juli 2020 Burgemeester Mikkers schuift  verantwoordelijkheid rond optreden beveiligers Baudet weg.
Burgemeester Mikkers schuift  de afhandeling of verantwoordelijkheid,  van de optredens van de beveiligers van Thierry  Baudet naar politie en Justitie. 'Die zijn met het onderzoek daarvan bezig,' aldus de burgemeester. Op die zaterdag 6  juni 2020, de dag van  de Baudets campagne, gingen de beveiligers van de fractieleider van Forum voor Democratie nogal hardhandig en langdurig tegen Jasper van den Elshout te keer. 
Bron Brabants Dagblad, 8 juni 2020.
Jasper van den Elshout wordt tijdens zijn demonstratie of flyerinzameling nogal hardhandig in de klem genomen en op de grond geworpen.
foto © rob engelaar, 6 juni 2020.
............................................

Bericht van 2 juli 2020 Proces rond opterdens van beveiligers Thierry Baudet
Mede door de Bossche politiek [De Bossche Groenen en Groen Links*] maar ook door Thierry Baudet van Forum voor Democratie zelf wordt er een rechtszaak aangespannen rond het optreden van beveiligers van Baudet op zijn campagnedag in  Den Bosch op zaterdag 6 juni j.l. Daar acteerde Jasper van den Elshout met een doos voor zijn buik waarin de flyers van FvD konden worden gedeponeerd. Maar Jasper werd in zijn demonstratierecht bruut tegengehouden door beveiligers van Baudet. Vanaf de terrassen van de Parade werd die actie gadegeslagen. 
Bij  Beau kreeg Baudet deze week alle ruimte zijn relaas te doen, maar daar werden de pijlen vooral gericht op het 'vervelend gedrag' van Jasper. 'Gertreiter, uitlokking', noemde Baudet Jaspers actie. Maar van agressie door zijn beveiligers zou geen sprake zijn geweest.. ..Terwijl Jasper een kwartier door beveiligers op de grond werd vastgeklemd. 
 
Groen Links heeft aan minister Grapperhaus en Ollongren vragen gesteld over het optreden van Baudets beveiligers.
De Bossche Groenen vragen aan B&W dat zij FvD oproept publiekelijk afstand te nemen  van de handelwijze van privébeveiligers en dat zij erkent dat Jasper het recht heeft te demonstreren en niet accepteert dan er fysiek tegen demonstranten wordt gedreigd. 
...........
 
Parade
Jasper van den Elshout demonstreert vredig met een doos voor weg te gooien
flyers van FvD op de Parade.
Op de doos staat  onder meer  deponeer hier uw fascistische propaganda.


foto © 6 juni 2020.
........................................

bericht van 9 juni 2020 Beveiligers Thierry Baudet  slaan Bossche kunstenaar Jasper van den Elshout  tegen de grond
De Bossche videokunstenaar Jasper van den Elshout is,  naar zijn zeggen, tijdens zijn protest op de Parade door beveiligers van de politicus/ Tweede Kamerlid Thierry Baudet tegen de grond geslagenen bedreigd. Van den Elshout stond met een oud papierbak klaar om daar de uitgedeelde krantjes van Forum voor Democratie in te deponeren. Dat protest tegen de 'polariserende boodschap' van Fvd zinden de mannen van Baudet niet en gingen tot actie over. 
Van den Elshout zegt dat hij door hen over de Parade werd gesleurd, omver getrokken en twintig minuten op zijn knieën  werd gedwongen,  omdat hij weigerde te vertrekken. Brabants Statenlid Joris van den Oetelaar bevestigt het incident,  maar heeft het niet gezien.
Bron: Brabants Dagblad dd.09062020.
 
Jasper van den Elshout bij campagne van Thierrey Baudet op Parade.

Bericht van zondag 7 juni 2020 Thierry Baudet komt voor campagne naar Den Bosch
De fractieleider  van de partij Forum voor Democratie Thierry Baudet was al vroeg op campagne dit jaar. Op zaterdag 6 juni 2020 deelde hij en diens partijgenoten  1.000.000 krantjes uit in 't land.  Zelf ging Baudet met 30 maten op weg. In een busje, bestuurd door mr.Theo Hiddema, toerden zijn door 't land. In  Volendam en Den Bosch stapten Baudet en Hiddema uit om op de Markt en de Parade krantjes uit te delen.
Intussen nam de fractieleider als lunch een Brabants worstenbroodje. Dat was waarschijnlijk  als stille hint bedoeld op het nieuwe Brabantse bestuur, waar CDA en VVD voor FvD kozen als coalitiegenoot. 
 
.....
Thierry Baudet zaterdag 6  juni 2020 campagne voerend  in Den Bosch, zwaait op de Markt met een Brabants worstenbroodje
.....

Hieronder: selfies en een praatje met fans onder wie Carlo Gepkens van de vishandel op Markt.
foto's © henk van esch, 6 juni 2020.
.....
.....
.....
 
......
Marc  en Karin Lammers bij Theo Hiddema op de Markt. 
foto's © henk van esch, 6 juni 2020.


Terug naar boven