Zoeken
Expositie kunstenaars, die inhaken op de Bossche School
Printerversie |
Onder de titel 'Bossche School revisted' exposeren vijf kunstenaars in de nieuwe galerie 'de nieuwe kunstruimte' in de Pastoor de Kroonstraat.
Deze tentoonstelling presenteert een beeldtaal, die inhaakt op het vormonderzoek van de kunstenaars van de Bossche School. Het gaat hier om kunstwerken en objecten die zich betrekken op het onderzoek naar de ruimtewerking van vlak, kleur en materie.
De vijf kunstenaars:
Dineke van Oosten is een jonge beeldend kunstenaar. Zij volgde de Academie voor Kunst en Vormgeving in Den Bosch. Van Oosten viel bij haar afstuderen al op vanwege haar eigenzinnige vormtaal. Een vormtaal die speelt en varieert met de beeldende elementen van Zero of Nul.
Paul Corvers is kunstenaar met een atelier in de Willem II fabriek in Den Bosch. Zijn beeldtaal is verwant aan het werk van moderne kunstenaars van de Bossche School. Hij studeerde aan de academie St. Joost. Covers stelde zijn werken op diverse locaties tentoon en nam aan diverse kunstbeurzen deel, hij exposeerde bij Van Hoof Galeries. Tegenwoordig is Paul Corvers verbonden aan de Galerie Luycks in Tilburg.
Frans Franssen is kunstenaar met een atelier in Eindhoven. Hij schildert, tekent en maakt objecten. Franssen studeerde vanaf eind jaren zeventig aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg. Hij nam deel aan tal van tentoonstellingen en presentaties, veelal in Brabant. Fransen werkte ook in Portugal, Frankrijk, Duitsland en de USA (New York).
André Geertse is beeldend kunstenaar en maakt onder meer installaties, schilderijen en kunstenaarsboeken. Poëzie, licht en ruimte vormen belangrijke thema's in zijn werk. Geertse studeerde aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg, de stad waar hij tot op heden zijn atelier heeft.Geertse exposeerde op vele plaatsen in binnen- en buitenland.
Zijn werk is op dit Vorig jaar was zijn werk te zien in onder andere Portland (USA) en Berlijn. Hij exposeerde eerder bij Galerie Vennix in Den Bosch en Galerie Studio van Dusseldorp in Tilburg. Momenteel is zijn werk te zien in het Tekenkabinet Amsterdam.
George Meertens is beeldend kunstenaar en therapeut. Hij woont en werkt in Breda. Meertens werk was onder meer te zien in Museum de Pont (2011), en de tentoonstelling Kairos Castle (2017) in Kasteel van Gaasbeek in België, en een groepstentoonstelling die Joost Zwagerman in 2015 samenstelde voor Museum Kranenburgh in Bergen. In de werken van Meertens staat de meditatieve kwaliteiten van de kunst, de ruimtelijke suggestie door materialiteit centraal.
Historisch beeld van De kunstenaars van de Bossche School
Gewoonlijk verstaan we onder de Bossche School de architecten die de bouwcursus en studiedagen in het Kruithuis bezochten. Sinds 1947 was het Kruithuis het studiehuis voor Dom van der Laan zijn architectuurcursus. We zien dan voorbij aan de culturele en kunstzinnige context van die leergang. De architecten twistten over de rol van het gebouw in de kerkgemeenschap, over geloof en moderniteit, net als de schrijvers, dichters, vormgevers en kunstenaars in de stad.
De Bossche School heeft ook invloed gehad op de Delfse School, en we zien de architectonische vormtaal van de Bossche School ook terug in gebouwen op het terrein van de universiteiten van Tilburg en Nijmegen.
De bekendste vertegenwoordiger van de groep kunstvernieuwers binnen de Bossche School is inmiddels JCJ Vanderheijden. Vanderheijden voerde medio jaren zestig bijna dagelijks lange gesprekken met Jacq Frenken in de straat de Boerenmouw in Den Bosch. Hier maakte Frenken zijn spijkerbeelden en pop-art objecten. Tot deze Bossche School rekenen wij ook Ton Frenken en een kunstenaars, die aan de Reflex-tentoonstellingen in het Kruithuis in Den Bosch deelnamen, zoals Henri Titselaer en vormgever Herman Rademaker. Het Kruithuis vormde in die tijd de oefenruimte van het jonge Brabants Orkest o.l.v. Hein Jordans.
Vormgever Herman Rademaker was de eerste artistiek leider van Cor Unum en enige tijd designer van het Van Abbe Museum, de voorganger van Wim Crouwel. In een latere fase van zijn leven verwierf Rademaker naam als antroposofisch beeldhouwer en architect.
Henri Titselaer werd in de jaren vijftig geïnspireerd door Manessier en Miro. Stichting Stok zal in het kader van de Atelierroute 2020 opnieuw de Henri Titselaar Award uitreiken aan een bijzonder kunstenaar in de stad. Eerder werd deze award uitgereikt aan Theo Besemer.
Terug naar boven