Russische onderzoeksjournalist Masha Gessen in Shift Talks 2022

Printerversie
Gepubliceerd op: 15-11-2022 | Gewijzigd op: 15-11-2022
Bericht van 12 -8-2022: Masha Gessen als ere gast in het hoofdevent van Shift Talks 2022.
Shift Talks is in de plaats gekomen van het twee jaarlijks Erasmus festival. Het is overigens ook een cultureel /wetenschappelijk festival. Het ‘hoofdevent’ vindt op dinsdag 22 november plaats in het World Skate Center aan de Tramkade waar Masha Gessen als spreker is uitgenodigd. Gessen zal [in het Engels] spreken over het opnieuw verbeelden van onze democratieën als tegenkracht tegen ‘de politiek van het verleden’.
Na de speech gaat host Sophie Stravens in gesprek met Masha Gessen.
Donderdag 27 november 2022 begint de warming up van Sjhft Talks 2022 met VPRO’s Tegenlicht Meet up Den Bosch: Trust me, I’m a Journalist. In het weekend daar op aansluitend volgt een podcastwandeling ‘Regels om te overleven’ [auteur Eric Alink ism stadscomponist Bart van Dongen], foto expo’s en een filmprogramma op zondag in de Verkadefabriek
Meer info op Shift Talks 2022
.................
Masha Gessen[*1967], lid van een Joodse familie woonachtig
in Moskou. Door haar activisme twee maal naar de VS gevlucht [De tweede
keer met een Amerikaans paspoort] en auteur en publicist van boeken
en artikelen [o.a. in de grote Amerikaanse kranten] over homorechten
en de aantasting van Westerse democratieën. 

foto ©  Lena Di, 2022.

In de in 2021 gestarte serie Shift Talks [als opvolger van het Erasmusfestival] spreekt op 22 november 2022 -waarschijnlijk -in Huis73** de Russische, maar in 1981 naar VS gevluchte onderzoeksjournalist Masha Gessen. Deze activiste [een joods transgender] is voor de bekende grote Amerikaanse kranten een vaste publicist die schrijft over homorechten en democratische waarden.
Haar ouderlijk gezin werd in Moskou bedreigd vanwege het weghalen van homofiele kinderen van joodse -tot tweederangs burgers verklaarde - ouders. Masha, actief als verdedigster bij de Moskouse organisatie Triangle van LGBT-rechten, vluchtte inmiddels met een Amerikaans paspoort, in 2013 opnieuw naar de VS. Daar zette zij als vaste columniste van de New Yorker, haar werk voort met bijv. het schrijven van boeken, onder meer: The Future is history [2017] en How to Survive [2020] en publicaties over Trump’s autocratisch presidentschap: ‘Rules for Survival [2016].

In haar Keynote speech van 22 november 2022 zal Messen onder meer ingaan op onze reacties op de autocratische tendensen in Westerse democratieën en daarover ‘weerbaarheidsadviezen’ geven.
* Huis723 is World Skate Center geworden
Voor meer info: Shift Talks 2022

Terug naar boven