Start mastopbouw op eerste windturbine

Printerversie
Gepubliceerd op: 05-11-2010 | Gewijzigd op: 22-11-2010
In de week vanaf 15 november 2010 begint de opbouw van de mast op de reeds aangebrachte fundering voor de eerste Bossche windmolen, liever windturbine in bedrijfspark Treurenburg.
Als dat deel 'staat', dat zal na 19 november 2010 zijn, begint  het plaatsen van de gondel (machinekamer) en de rotor (wieken). Naar verwachting gaat de eerste Bossche windturbine in december proefdraaien en zal in januari 2011 officieel in gebruik worden genomen.

Het zuidelijk deel van het bedrijfspark Treurenburg, waar de eerste Bossche windturbine komt te staan. Op deze gevlochten fundering rijst in de week vanaf 15 november 2010 de windturbine omhoog.
foto's © herman van boxtel, 8 oktober 2010.

Vanaf de grond zal het enigszins spectaculair zijn om de werkzaamheden te volgen, zoals het hijsen van de laatste mastdelen, de gondel en de rotor. Vooral het plaatsen van de rotor wordt erg opvallend omdat dit gevaarte inklusief drie wieken wordt gemonteerd. Het volgen van de bouw is ook mogelijk via www.bosschegroenstroom.nl.

Volgens prognose gaat de windturbine in 15 jaar zo’n 69 miljoen kWh groene stroom produceren en de uitstoot van CO2 met maar liefst 39.000 ton reduceren! Daarmee speelt de windturbine een belangrijke rol in het streven van de gemeente naar een klimaatneutrale gemeente.