Rosmalense molenaar Piet Lemmens [78 jaar] overleden

Printerversie
Gepubliceerd op: 31-01-2021 | Gewijzigd op: 31-01-2021
Piet Lemmens
* Eindhoven, 7 juli 1942
+ Rosmalen, 28 januari 2021.
........................................................


Donderdag 28 januari 2021 is in Rosmalen Piet Lemmens op 78-jarige leeftijd overleden. Lemmens was samen met zijn hulpje, zoon Stijns molenaar in Rosmalen.  De wieken van de molen zijn in de rouwstand gezet.
Lemmens was ook mede-oprichter, later penningmeester van de Vereniging Vrienden Molens van 's-Hertogenbosch'.  De afgelopen vijftien jaar zorgde Lemmens er iedere derde zaterdag van de maand voor dat de molen draaide. Daarbij kreeg hij hulp van zijn kleinzoon Stijn. Lemmens haalde in 2005 zijn molenaarsdiploma op De Twee Gebroeders in Wijk en Aalburg. Daarna ging hij aan de slag op de Standerdmolen in Rosmalen.

De grote betrokkenheid van Piet bij molens kwm naar voren toen hij slaagde voor vrijwillige molenaar op de molen De Twee Gebroeders in Wijk en Aalburg op 13 oktober 2005.. Vanaf die tijd draaide Piet 15 jaar op de Standaardmolen in Rosmalen, vaak met kleinzoon Stijn, die hem hielp met kruien en opzeilen.
Als medeoprichter van de Vereniging Vrienden Molens van 's-Hertogenbosch gaf Piet meermaals blijk van zijn kennis als molenaar en bestuurder. Zijn inzet kende twee belangrijke momenten: de realisatie van het 'Kollergang-monument' en het tot stand komen van het boek 'De Molens van Rosmalen. Bij zijn afscheid in 2019 als bestuurslid werd hij benoemd tot erelid van 'de Vereniging'.
Voor de Nieuwjaarsreceptie bij de Standaardmolen bracht hij zelf samen met zijn kleinkinderen de uitnodigingen rond. Het contact met de buurt was belangrijk voor hem. Hij genoot van de belangstelling van de omwonenden.  Het enthousiasme van Piet voor de molen kwam ook naar voren bij bezoeken van molenaars in opleiding. Hij nam ze mee in het delen van de lesboeken en naslagwerken.Zijn betrokkenheid kwam ook tot uiting op de jaarlijkse nationale molendag en het Open Monumentenweekeind, waar Piet niet ontbrak .

Uitspraken die zijn collega's de laatste maanden wat meer hoorden;.'Ik zeil maar niet op, er staat toch geen wind' en 'Ik zeil maar niet op,er staat teveel wind.'  Na een rijk leven en liefde voor zijn gezin, familie en vrienden werd Piet aan ons onttrokken op 78-jarige leeftijd.
Ter nagedachtenis is de standaardmolen de dag na zijn overlijden in de rouwstand gezet.
Dochter Saskia met haar man, kleinzoon Daan, de tweeling Eva en Nora waren aanwezig toen Stijn het wiekenkruis in de rouwstand duwde.
Leden van het bestuur van de Vereniging, oud molenaar René Vogels en het voltallige molenteam  hebben daarna een minuut stilte gehouden uit eerbetoon aan Piet. 

Terug naar boven