Een vd eerste buitenlandse werknemers Yaman Duran overleden

Printerversie
Gepubliceerd op: 08-05-2021 | Gewijzigd op: 08-05-2021
Afgelopen donderdag 6 mei 2021 is na een kort maar heftig ziekbed, Yaman Duran is overleden. Duran was van de eerste generatie gastarbeiders, zoals toen nog de buitenlandse werknemers werden genoemd. Duran groeide op in Istanboel waar hij een een technische studie volgde. In zijn diensttijd was hij reserveofficier bij de Luchtmacht. Daar ontmoette Duran collega's die hem op het spoor naar Nederland wezen.

Yaman Duran, geboren in Istanboel en in 1961 als stagiair begonnen bij Grasso*, is ca. 83 jaar geworden en zeker 30 jaar lid geweest van de politieke vereniging Knillis. Velen zullen zich hem herinneren als iemand die bij discussies, hoewel hij daar meestal onopvallend aanwezig was, ook zeer gepassioneerd het woord kon nemen. Yaman Duran was iemand met een gouden hart die ook veel heeft betekend voor zijn naaste omgeving, zijn buurt en achterban. In 2002 werd hij uitgeroepen tot Beste Buur.  Duran was mede-oprichter van het buurtcomité Dirk Hartogstraat, de straat waar hij vanaf 1986 kwam te wonen, dat als doel heeft de leefbaarheid van deze gemêleerde wijk te verbeteren. Zo heeft dat comité ontmoetingsplekken voor jongeren gerealiseerd en speelplekken voor de jeugd.

Door zijn politieke interesses richtte hij in1986 een eigen politieke partij, Lijst 12 op. Maar ondanks zijn ambitie haalde Lijst 12 geen zetel in de gemeenteraad. Duran richtte zich vervolgens op Knillis waar hij 30 jaar lid van was. 
In 2003 kreeg hij de onderscheiding van lid van de Orde van Oranje Nassau. 

Duran, van de eerste generatie buitenlandse werknemers,  begon in 1961 als stagiair bij Grasso, vervolgens was hij werkzaam bij de Technische Dienst  en werd er later ook tolk bij de afdeling Personeelszaken.In 1966 richtte hij samen ,met wethouder Nico Schuurmans de stichting Welzijn Buitenlandse Werknemers op. Duran was ook tolk/vertaler bij de Raad van Arbeid en het Huisvestingsspreekuur voor buitenlanders.