Lies Wijffels oud directrice Zuiderschans overleden

Printerversie
Gepubliceerd op: 20-10-2021 | Gewijzigd op: 20-10-2021
Op 97-jarige leeftijd is de oud directrice van Zuiderschans, Elisabeth, roepnaam Lies Wijffels op 16 oktober 2021 overleden. Lies Wjjffels was 14 jaar [adjunct-]directrice van het bejaardenhuis, later woonzorgcentrum op het Sweelinckplein. Na het einde van haar carrière - in 1985 - nam zij nog jaren zitting in de cliëntenraad van Zuiderschans.
.................. Elisabeth,
roepnaam Lies Wijffels

* 5 februari 1924
+ 16 oktober 2021.

De Wijffels afkomstig uit Ouden Aerde in Zeeuw Vlaanderen en [dus] trouw volgend het katholieke geloof met haar erediensten en rituelen zijn een bekend geslacht. Frans Wijffels, een neef van Harrie was in het oorlogskabinet 1945 minister van Sociale Zaken, later Tweede en vervolgens Eerste Kamerlid. Henricus [roepnaam Harrie] Wijffels[*Eindhoven 28-8-1889 +15 12-1949] werd in1918 docent Nederlands aan het Sint Janslyceum. Na elf jaar docentschap kwam hij in 1929 als [hoofd-]redacteur bij Het Huisgezin, waar hij vervolgens directeur werd. In de jaren 1946 -1949 was Harrie Wijffels directeur bij uitgeverij Malmberg.

Jaren heeft Lies  met haar zus Annemarie [*1920], die vorig jaar op 5 augustus overleed, samen gewoond in een appartement aan de Pettelaarseweg. Lies verleende zorg aan de vier jaar oudere Annemarie en omgekeerd Annemarie aan Lies. Totdat Annemarie door lichamelijke omstandigheden gedwongen naar de Taling verhuisde.
Lies kan verhalen vertellen te beginnend over haar kraamtijd, waar zij als verpleegkundige haar carrière mee begon. Maar als het over avonturen en avances in die periode gaat wordt haar verteltrant wat terughoudender.
Uniek voor die tijd was haar rol als begeleidster van twee bootreizen naar Engeland [Cuttingham]. Met een groep bleekneusjes, zoals zij die jongens noemt, logeerden zij in een kamp waar die kinderen opknapten van de ellende en armoede die ze in de oorlog hadden doorgemaakt. Op die reis was zij groepsleider en heeft er op een dag koningin Juliana, bij een bezoek aan hun kamp op een koffiemomentje ontmoet. Die nogal energie vergende 'expeditie' was geregeld door het r.k. Huisvestingscomité.

Dan komt haar functie in Zuiderschans aan bod, met als hoogtepunten de de revues in huis en de carnavalsfeesten.
Een heel bijzondere week [17-22 september 2012] was de viering van 40 jaar Zuiderschans. Nog een mooier moment voor Lies was die maandag de 17e september toen bisschop Antoon Hurkmans na een eucharistieviering bij haar de versierselen kwam opspelden behorend bij de pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontefici.

Na een H.Mis in de Sint Jan op 21 oktober 2021 werd Lies Wijffels in besloten familiekring gecremeerd. De urn met haar as werd bijgezet in het familiegraf in Sint Oedenrode. 

Terug naar boven