Knilispoort start een 'Historisch [zaterdagmiddag] café'

Printerversie
Gepubliceerd op: 06-03-2022 | Gewijzigd op: 06-03-2022
Knillispoort start vanaf zaterdag 12 maart 2022 een Bosch Historisch café. Met die naam geeft de vereniging aan:  een gezellige ontmoeting met bijv. een boekbespreking, lezing,debat, film, expo of documentatie. Maar ook bijv. een voordracht van een onderzoeker die zijn/haar werk wil spiegelen aan andermans kennis of inzicht.
De middag-bijeenkomst [15.00 - 17.00 uur] wordt telkens afgesloten met de 'historische rondvraag' waarmee Knillis bedoelt ruimte geven aan een historische activiteit.
De edities van het historisch café staan dit jaar gepland op de zaterdagen 12 maart, 9 april, 7 mei en 4 juni 2022.
Op de eerste middag  is de film 'Holland Neutraal, de Nederlandse Leger-Vlootfilm 'te zien. Het is de tijd van de Eerste Wereldoorlog. De film [op zich al uniek in die tijd]  toont de kracht van het gemobiliseerde leger en de vloot en brengt een toestroom van publiek op de been.

Kenner van de Eerste Wereldoorlog Tom Sas leidt de stomme film in. En de muziek die onder de vertoning wordt gezet is een arrangement van Sjef Ipskamp van de muziek die in 1917 de filmvertoning begeleidde. Tom Sas, docent aan het Pierson College, schreef enkele boeken over de Eerste Wereldoorlog. Als meest recente 'Holland Neutraal.