De Rietvelden steeds meer duurzame bedrijven, ook in de logistiek

Printerversie
Gepubliceerd op: 06-04-2021 | Gewijzigd op: 06-04-2021
Regio in Bedrijf publiceerde op 14 maart 2021, onder de titel Van ‘brownfield’ naar groene hub: enorme transformatie voor De Rietvelden een inkijk in de positie en ontwikkeling van het bedrijfsterrein De Rietvelden aan de hand van interviews met ondernemers, investeerders en de gemeente.
Bedrijfsterrein de Rietvelden neemt met zijn containerhaven een centraal [tov haven van Rotterdam] gelegen positie in de containertransport. foto ©  regio in bedrijf, maart 2021.

 Realisatie van een duurzame logistieke hub Waar voorheen brandstofsilo’s, zware metaalindustrie en een warmtekrachtcentrale het landschap bepaalden, ontwikkelt zich nu één van de meest duurzame logistieke hubs van Nederland. Het op sommige locaties sterk vervuilde ‘brownfield’, dat bedrijventerrein De Rietvelden eens was, maakt de laatste jaren in een stroomversnelling een transformatie door. Sanering van gronden, een ongekend aantal duurzame initiatieven, bedrijven die flink uitbreiden en vestiging van grote nieuwe (logistieke) partijen.

’s-Hertogenbosch steeds meer een aantrekkelijk stad voor (internationale) logistiek
Onbdanks de bescheiden rol van Den Bosch tov de logistieke hotspots Waalwijk, Tilburg en Venlo, blijkt de stad  wel degelijk voordelen te hebben op logistiek gebied.   .Als voorbeelden: gelden de duurzame opwekking van energie (zonnepanelen, windmolens) tot de nieuwbouw van zo’n 150.000m2 aan nieuw logistiek vastgoed. En de aanleg van een ‘groene corridor’ tussen de Bossche containerterminal (BCTN) en de Rotterdamse haven. 
Grote voordelen van een multimodale locatie
Eind 2020 realiseerde logistiek investeerder WDP een nieuw distributiecentrum ter grootte van 55.000 m². Het is een duurzaam gebouw dat drie bedrijven huisvest. Martijn Sleutjes, Business Development Manager bij WDP. “ Den Bosch is centraal gelegen en heeft één van de grotere binnenlandse containerterminals. En het mooie van De Rietvelden is: de terminal is hier centraal gelegen. Deze locatie is dus multimodaal én we hoeven niet ver te rijden van de terminal naar ons DC. Dat maakt het duurzamer, sneller, efficiënter en daardoor ook kostentechnisch voordeliger'.

 Op maat gemaakte logistieke dienstverlening Op  Industrieterrein De Rietvelden zijn naast  nieuwkomers ook 'uitbreiders', zoals Spierings Smart Logistics en Brouwers Logistics, twee logistieke dienstverleners die tevens verduurzamen 

Footprint van een flesje bier
Nog een voorbeeld van verduurzamen is Heineken, dat  momenteel met een groene corridor’ een duurzame verbinding maakt met de Rotterdamse haven. Op dit traject varen twee hybride schepen van BCTN Inland Terminals: de Den Bosch Max Blauw en de Den Bosch Max Groen. Max duidt op  het streven naar maximale reductie van emissies en maximale intake van het aantal containers.
Daarnaast heeft Heineken het grootste zonnepark van de Heineken Group [met  16.569 panelen  op het warehouse van Hartog & Bikker (H&B Logistics).
Het sociale aspect van duurzaamheid Naast 'groene’ initiatieven en werkwijzen kent de Rietvelden ook het sociale aspect van duurzaamheid in logistiek. Het werkontwikkelbedrijf WeenerXL  staat bekend bij een groot aantal logistieke processen in de stad.  Mendsen een tweede kans geven, aldus Sjoerd van het Erve, directeur van WeenerXL. 'Hen deel te laten nemen in ons primaire proces'. Ook in de logistiek. Op De Rietvelden werken we veel samen met o.a. Job Invest, Heineken, Spierings Smart Logistics en Brouwers en zijn er goede contacten met het nieuwe DC van WDP.

Bron: Regio in Bedrijf met auteur Maartje van Roessel

Terug naar boven