Heropening Heineken brouwhuis na innovatie

Printerversie
Gepubliceerd op: 17-03-2005 | Gewijzigd op: 12-04-2011
Op donderdag 17 maart 2005 vond in het brouwhuis aan de Rietveldenweg de heropening plaats van het geheel geautomatiseerde productieproces van Heineken bier. Ook de afdeling Verpakkingen was bij het innovatieproject, dat tien jaar heeft geduurd en 314 miljoen euro kostte betrokken.
 
De officiële heropening van het vernieuwde brouwhuis door mevrouw Charlene de Carvalho-Heineken, dochter van wijlen Freddy Heineken.

foto's © gerard monté, 17 maart 2005.
Bij 'het feestje' waren opvallend veel Heineken-mannen present. Op de glazen plaat staat:
Geopend op 17 maart 2005 door C.J. Carvalho-Heineken

Na een welkomstwoord door directeur Productie, Godfried Meijer, die Heikenen een van de grootste Bossche werkgevers noemde, opende de dochter van Freddy Heineken, mevrouw Charlene de Carvalho-Heineken, vanmiddag -donderdag 17 maart 2005- het nieuwe brouwhuis en de afdeling verpakkingen. Daar is voor 314 miljoen in tien jaar tijd van handwerk overgegaan op verbeterde techniek en volledige automatisering. Flesjes zijn er nog wel te zien, suiker wordt gevormd in tanks in het brouwhuis. Ook het gisten, lageren en dan het filteren van het bier gebeurd achter glas en in ketels. Onder Herman Ubbink is dit traject gestart en Meijer mocht het afronden met 'deze opening als hoogtepunt'.

Ook Thony Ruys en van Boxmeer, leden van de Raad van Bestuur waren aanwezig. ‘Het is een mooie dag voor de Bossche brouwerij,’ aldus Ruys. 'Heineken Den Bosch behoort - technisch gezien - weer tot de top van de internationale brouwwereld. De brouwerij is weer helemaal bij de tijd. Automatisering maakt het minder romantisch, maar het leidt wel tot betere arbeidsomstandigheden,’ sprak Ruys, die zei dat Heineken zich thuis voelt in de stad.

De Bossche brouwerij aan de Rietvelden werd in 1957 officieus en in 1958 officieel geopend. De ‘Bossche’ bieren worden in 170 landen afgezet. Goed Brabants grondwater, de ligging en dat in het Zuiden het meeste bier wordt gedronken, waren 40 jaar geleden de argumenten om naast Zoeterwoude voor uitbreiding in Den Bosch te kiezen , aldus Thony Ruys lid van de Raad van Bestuur.

scherp op goed bronwater !
Zuiver bronwater’ kwam telkenmale op deze ceremonie als aspect terug, want Heineken dreigt bij de geplande uitbreiding richting sloopbedrijf Huiskes [aan de Dieze] wederom geconfronteerd te worden met vervuild grondwater zoals eerder bij de olietanks van Shell aan de Zandzuigerstraat. 'Met de provincie en de gemeente Den Bosch was 1in 1989 al een convenant gesloten over de bescherming van dit Brabantse bronwater, zei Ruys, en was het verantwoord om met deze renovatie te starten. Maar na 15 jaar blijkt zo'n convenant nog steeds hard nodig daarmee duidend op de geplande uitbreiding aan de zijde Zandzuigerstraat richting Dieze.

In de aanpak van veiligheid en schoonhouden van het bedrijfsterrein De Vutter neemt Heineken een voortrekkersrol in. Dat zullen we ook zeker -blijven- doen waar het om het beschermen van kostbaar water gaat..

De opening was het hoogtepunt van tien jaar innovatie. Dat feit is vandaag ook door de 850 werknemers gevierd in een enorme partytent. Onder het motto Fun & Food mochten ook de genodigden na het officiële deel even verpozen bij allerlei eet- drank en vermaak/kermiskramen.

Heilige beschermt brouwproces!
Heineken produceert per tank 4000 hectoliter bier ofwel 4000.000 liter. Dat proces wordt bewaakt, zoals dat in het Zuiden gebruikelijk is, door de heilige -in dit geval- Arnoldus, aldus de Heinekenmedewerker die het officiële gezelschap rondleidde. Die rondleiding begon in het brouwhuis, waar 16 miljoen liter ´bier´aan het vergisten was.. Arnoldus Is namelijk de beschermheilige van de brouwers. De verdienste van deze heilige is, dat hij het bier liet vloeien daar waar het stopte.. 
De H. Arnoldus dat zie je wel meer in het Zuiden waar heiligen -in dit geval - het bier beschermen, aldus de rondleider.
- foto's © gerard monté, 17 maart 2005.
 

In het brouwhuis hebben open bakken plaats gemaakt voor tanks. Daarin wordt de suiker gevormd.
Heineken gebruikt eigen gist. Goede gist is heel belangrijk. In de 19e eeuw werd dat ontdekt door dr.Elion, een leerling van Louis Pasteur. Suiker met gist geeft alcohol en koolzuur, zo lichtte hij het - geheel geautomatiseerde - brouwproces toe. Met aromatische stoffen wordt die alcohol gelagerd. Als dat proces klaar is volgt er nog een filtering en dan als laatste traject gebeurt de verpakking.

Impressie opening
 
-Aftrap van de ceremonies rond het 'Heineken feestje' door de Heineken fanfare. De officiële heropening vond plaats in een glanzend glazen ketelhuis.
-Rechts: Het officiële gezelschap op de linker foto, vlnr: burgemeester Rombouts, directeur Productie Godfried Meijer, CderK Hanja Maij-Weggen, Charlene de Carvalho-Heineken en Lid van de Raad van Bestuur Thony Ruys.

foto's © gerard monté, 17 maart 2005.
 
   
Theatergroep Close Act uit Tilburg gaf een act in 'zwart en wit', of 'In goed en kwaad', aldus de toelichting van Thony Ruys na afloop van dit optreden.

 foto's © gerard monté, 17 maart 2005.
 
 Thony Ruys [Raad van Bestuur] die nog eens terug kwam op de argumenten om in 1957 voor Den Bosch te kiezen. Ruys stipte ook nog eens de overeenkomst met gemeente en provincie aan over de bescherming van het grondwater, een essentieel element van het brouwproces.


Samenzijn: Charlene de Carvalho-Heineken met CderK Hanja Maij-Weggen.
Burgemeester Rombouts met de dochter van Freddy Heineken mevrouw Charlene Carvalho.
-Boven: Indruk van het brouwhuis, geheel geautomatiseerd. Niet echt romantisch, zoals vroeger, maar wel in verbeterde arbeidsomstandigheden, aldus Thony Ruys.
-Boven: 
De afdeling verpakkingen met lopende banden en de flessencarrousels.
-
Rechts: Demonstraties van Heinekens nieuwste producten: de Draught-keg, de nieuwe beertender met handvat en de champions/keg [r].

foto's © gerard monté, 17 maart 2005.
 


Terug naar boven