Levensverhaal van Ben Mandemakers van De Mandemakers Groep

Printerversie
Gepubliceerd op: 25-05-2021 | Gewijzigd op: 26-05-2021
Ben Mandemakers [*Kaatsheuvel 1956] komt uit een gezin met negen kinderen 4 meisjes en 5 jongens. Het ouderlijk huis staat in Kaatsheuvel waar Ben later enkele schuurtjes [in een ervan begon hij als keukenspecialist] liet afbreken en dat huis totaal liet opknappen voordat hi er ging wonen. Hij wilde graag in de bouw, maar werd -op sollicitatie- al bang als hij de steigers op moest. Ben: Nee, timmerman vond ik niks. Daarom koos hij voor het ambacht van meubelmaker. Op zijn 21ste begon hij als bedrijfsleider van een keuken-en doe-het- zelfwinkel. Gedreven zoals hij was, begon hij, omdat hij nog geen kapitaaltje had vergaard voor de overname van die zaak, in een bij het huis aangebouwd schuurtje voor zichzelf. Binnen twee jaar opende hij zijn eerste ‘Mandemakers keukenwinkel’.
Ben Mandemakers [* Kaatsheuvel, mei1956] bekend van Mandemakers Keukens. 

foto © AVRO/TROS/TV-Show dd.23052021.


Ben Mandermakers is in 1978, toen hij 22 jaar was, met de zaak begonnen. Hij vertelt tegen Ivo Niehe van de TV-show [AVRO/TROS] op zondag 23 mei 2021 hoe hij dat bescheiden startte: Met mijn Kever ging ik bij mensen langs die aan het verbouwen waren. Ik belde er aan en vroeg of ze niet een keuken nodig hadden. Bij een op de tien liep dat goed af.

Bens dagindeling: Opstaan om 06.00, drie à vier keer in de week sporten, dan ontbijten en om 7.00 uur op het werk. Ben: Als de baas om 9.00 zou beginnen, komen de directeuren om kwart over negen. Vandaar dat ik om 7.00 uur begin.

RKC stadion in Waalwijk Ben is al jaren hoofdsponsor van RKC Ben: Wij hebben het Stadion in Waalwijk gekocht en verbouwd. Ivo: Dat moet een bijzonder gevoel zijn dat je naam op een stadion staat..? Ben: Ik ben al 27 jaar actief voor RKC en nog altijd erg betrokken bij de club. Ook lokaal voor de wat kleinere verenigingen, steunt Mandmakers enkele clubs, zoals DESK en SV Capelle. Die betrokkenheid wordt door de hele familie gedeeld. Zijn zakelijke bemoeienis gebeurt ‘stapje voor stapje’ benadrukt Ben als hem -met aandrang- om de voortgang van de club en de keuze van spelers wordt gevraagd. RKC speelt vanaf 2019 in de ere-divisie. Interviewer Ivo Niehe, die op de toekomst zinspeelt, laat blijken dat er wel wat jong talent mag worden aangekocht.
Mandemakers Marktleider Mandemakers’ keuken imperium staat officieel als DMG [De Mandemakers Groep] te boek. Van ‘De Groep’ maken 72 ondernemingen, verspreid in Nederland, Duitsland en België, deel uit. Daar werken 5.500 medewerkers, van wie twee zonen, Dennis [41] en Stefan [42]. Zoon Rick [31] heeft een eigen bedrijf.
Onder DMG vallen onder meer: Brugman Keukens, Keuken Kampioen, Keuken Concurrent, NOVA keukens, Morres Meubelen, Sanders Meubel Stad, een cateringbedrijf en nog wat formules. Daarnaast ging Mandemakers een samenwerking aan met Autoleasebedrijf Automotive Groep [joint venture] en startte hij in 2017 een financieringsconcern onder de naam DM Equity Partners. Een investeringsbedrijf dat met name op de aankoop van woningen is gericht.
Het echtpaar Ben en Jeanette Mandemakers-Aan de Stegge.

foto © AVRO/TROS / TV-Show. 23 mei 2021.
..................................................

Ben privé Ben woont met vrouw Jeanette aan de Stegge in een penthouse op de Heun in Vught. Het was een alternatief voor een zelf te bouwen huis in Vught, maar daar kreeg de ondernemer geen toestemming voor.
Het echtpaar heeft recentelijk, april 2021, na een miljoeneninvestering [aankoop in 2019 en twee jaar durende renovatie en herinrichting] het hoekhuis Peperstraat 22/Oude Dieze betrokken. Ben: Straks ga ik de flat op de Heun als ons tweede huis gebruiken.

Op zijn, door Ivo, gesuggereerde positie in de Quote reageert Ben: Ik heb naast een tractor een paar verschillende auto’s, ja. En een privé vliegtuig. Die is intussen - 2019 - omgeruild voor een Bombardier. Deze jet heeft een range van 10.000 km. Puur voor zakelijk gebruik, zegt Mandemakers, die ook kantoren heeft in Duitsland en Zwitserland. De tractor, die bedoeld was als ontspanning om eens in de week over zijn landgoed te kunnen rijden, heeft hij al gauw na de aanschaf weg gedaan.
Ben staat bijna altijd vriendelijk lachend op foto’s, merkt Ivo op. Ben: Dat heb ik van mijn vader geleerd: ‘Vriendelijkheid kost niets’, was een motto van hem. Maar ik kan ook boos kijken hoor! Ja, zegt Ivo, je slaat wel eens met je vuist op tafel. Ben:Ik ben heel duidelijk…
Het is een van Bens gewoonten op zijn inspectie -tochten door de zaak, bij het zien van iets verkeerds, een briefje te schrijven, dat steeds ondertekend wordt met BM.
De zakenman, wiens Kaatsheuvelse afkomst niet valt te ontkennen, vindt dat je als ondernemer goed moet luisteren en- wat hij noemt - jezelf leren natuurlijk. En daaraan toevoegend: Ik heb zeer zeker een visie. Gezien mijn leeftijd kan ik dat volhouden.

Jeanette over Ben: Het is een familieman, een motivator en hij is geduldig. Jeanette aan de Stegge is afkomstig uit Delden in Twente. Haar vader  Henk is eigenaar van de Meubelfabriek Oisterwijk en restaurant hotel De Swaen.
Jeanette heeft als hobby’s het schilderen van portretten, boetseren en schilderen van borden. Dat gebeurt in een riant atelier in hun nieuwe huis in de Bossche binnenstad. Geheel op stand.
Ben en Jeanette zijn nu acht jaar getrouwd. Een van de gasten op hun huwelijksfeest was Xander de Buisonjé die er zijn hit 'Hou me vast' zong. Ze hebben elkaar ruim acht jaar geleden op de uitverkiezing van ‘De meest exclusieve Brabander’ leren kennen. Jeanette: Ik zat in de jury en Ben was een van de kandidaten. Ben zei bij de kennismaking: Ik kom wel een keer in je atelier kijken. Dat heeft wel even geduurd….
Jeanette: Hij is heel bijzonder. We hebben een klik met elkaar. Dat voelt echt goed. Er is veel ruimte voor elkaar. Ben is nooit saai, een leuke man. Nadat Ivo diezelfde vraag ook eens aan Ben wil voorleggen, beaamt Ben dat ook. Wij hebben een klik. Het voelt heel erg goed.
Naast sporten én… Jeanette, noemt Ben zijn [klein-]kinderen als grootste hobby.

Marktleider en annuleringsclausule IVO vraagt of er een beursgang in het vooruitzicht is? Ik ga niet naar de beurs, zegt Ben kort af. Beslist niet. Dat is niks voor mij. Dan heb ik geen gevoel meer dat het mijn [familie-] bedrijf is.
In de Quote [editie 2020 nr. 442] zegt Ben: Ik hoef geen 100 % marktaandeel. Als het dan slecht gaat met de markt, gaat het zeker slecht bij mij. Quote plaatste Ben Mandemakers, die tegen Ivo Niehe niets over zijn vermogen kwijt wil, in 2019 voor het eerst als miljardair. In 2020 staat hij op positie 27 met een vermogen van € 1,3 miljard.
De kwestie van de annuleringclausule hield in dat klanten, die na het bestellen van een keuken er vervolgens van af zagen, 30 % annuleringskosten dienden te betalen. Dat gaf reacties in de pers, tot zelfs bij Eva Jinèk en op Libellle tv. Die clausule in de aankoop werd na veel commotie ingetrokken.
Ivo Niehe tegen Ben over deze kwestie: Het zou wel een groot probleem geworden zijn. Ben: Ik ben marktleider in Nederland. Met andere woorden, zegt Ivo: ’Hoge bomen vangen veel wind‘. Ja, dat klopt, zegt Ben, maar het was ook volgens de CBW-voorwaarden. Wij waren niet de enige. Daarmee werd dit obstakel in Mandemakers ondernemerschap afgedaan.
Die regeling was onduidelijk, zeker niet transparant, zegt Rob Coppens, woordvoerder van Mandemakers Keukens, begin 2021 in Jinèks talkshow. Per 31 maart 2021 heeft DMG in het aankoopcontract een bedenktijd opgenomen en de leveringskosten gestopt. De klanten kunnen voortaan kosteloos annuleren, aldus Coppens.
Na een half uur sluit Ivo Niehe de TV-Show van 23 mei 2021 met deze Brabantse zakenman, baas over het vriendelijkste bedrijf van Nederland, af. Daar doorlopen in een eigen Mandemakers Academy, aankomende werknemers een opleiding die vooral is gericht op luisteren en vriendelijkheid.
Aan ophouden denkt Ben bij lange na niet. Ik heb zin om nog een hele tijd te blijven, zei Mandemakers tegen de redactie van Quote in 2020. Ben Mandemakers werd, in de week vóór het interview van deze editie van de TV-Show van AVRO/TROS, 65 jaar.

Terug naar boven