Film'Knillis 50 jaar'betekent 50 jaar historie van de Bossche politiek

Printerversie
Gepubliceerd op: 11-07-2021 | Gewijzigd op: 09-08-2021
Film 50 jaar Knillis betekent 50 jaar historie Bossche politiek

Van de film ‘50 jaar Knillis’ werd zaterdag 10 juli 2021 in de Knillispoort de première gedraaid. Daarin zijn de tien coryfeeën van de partij aan het woord. Deze oud-raadsleden zijn in deze documentaire de hoofdrolspelers. Uit hun verhalen kun je de geschiedenis van 50 jaar Bossche politiek opmaken. Vier van hen komen er door vroegtijdig overlijden niet in voor: Herman Wijnhoven, Piet Baudoin, Louis Aarts en Paul van de Vorst.Nestor Antoine Jacobs reikte na de première een cd uit aan de tien hoofdrolspelers /oud raadsleden.
Links Toon Rekkers.


foto © paul kriele,
10 juli 2021.
..........................................

Zoals nestor Antoine Jacobs na afloop van die filmvertoning zei: ‘Een land moet bestuurd worden, een stad moet bestuurd worden. Je moet in zo’n stadje koers blijven houden en daar heb je dwarsliggers of pitbulls voor nodig. In Den Bosch had je toentertijd, ruim vijftig jaar geleden, Hein Bergé en Jan van der Eerden. Nog zo’n voorbeeld die de besloten bestuurscultuur van de KPV [later CDA] doorbrak, was Jan Vos. En toen kwam het ludieke Knillis. Die naam toonde dat de initiatiefnemers nieuwe energie haalden uit humor en zelfspot, zoals De Kabouters dat in Amsterdam deden. Maar de reactie op, bijvoorbeeld ons streven naar een goed milieu en een betere mobiliteit, was dat we overal tegen waren. Maar als je terugkijkt waren we toen al overal vóór.. ..’
De conclusie die middag vertolkt door Antoine Jacobs was ook dat de partij verder moet. De toekomst tegemoet. En dat betekent de werving van jonge politici. Een veeleisende opgave, die ook veel energie gaat kosten.' Daarvan zullen we binnenkort meer horen,' besloot Jacobs.
 
De zaal in de Knillispoort, gevuld met  oud raadsleden van Knillis. Zij vertellen in de film 'Knillis 50 jaar'  anekdoten en andere herinneringen aan hun tijd als raadslid.
foto © paul kriele, 10 juli 2021.

Maar die middag bleef het nog bij een openbare vertoning van 50 jaar Knillis. ‘Dat is een cadeau aan de stad, zoals indertijd Dieske [met fontein], een cadeau was aan de stad,’ sprak Jacobs in zijn welkom aan de aanwezigen, voor wie deze ontmoeting na lange tijd een reünie betekende...’. ’Een film als cadeau aan de stad en aan al degenen die voor Knillis werken en gewerkt hebben. Het was ons voornemen iets te doen voor degenen die de toorts van Knillis de laatste jaren hoog hebben gehouden. Op vier na die overleden zijn, hebben Toon Rekkers, Jac Peijnenburg, Rien de la Cousine, Frits Verhees, Helma Thiers, Paul Masselink, Antoine Jacobs, Frans van Gaal, Henny Molhuisjen, Nel van de Leemput en cineast Gerry van der Eerden positief op onze uitnodiging voor deze reünie gereageerd.

Voor de herinneringen en anekdoten van de tien hoofdrolspelers/ oud raadsleden,volgt binnenkort nog een uitgebreide neerslag die de tijd van Knillis [1971-2021], verteld door tien raadsleden, nog eens terug haalt.

Zie ook het artikel dd. 6 juli 2021 met de aankondiging van de première van de film 'Knillis 50 jaar' op zaterdag 10 juli 2021 in de Knillispoort verteld met anekdoten en herinneringen door tien oud-raadsleden.
 

Terug naar boven