Lijsttrekkersdebat in Knllispoort met PVV en Partij voor de Dieren

Printerversie
Gepubliceerd op: 14-02-2022
In de reeks lijsttrekkersdebatten die Knillis organiseert, waren zaterdag 13 februari 2022 te gast de debutante Eileen Samshuijzen, lijsttrekker van de Partij voor de Dieren en Alexander van Hattem van de PVV. Het debat stond onder leiding van de oud politicus Antoine Jacobs.
 Lijsttrekkersdebat in de Knillispoort in de aanloop naar gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2022 vlnr.Alexander van Hattem [PVV[], debatleider Antoine Jacobs en Eileen Samshuijzen [Partij voor de Dieren]. foto © antoon rekkers, 15 februari 2022.

Samshuijzen [Partij voor de Dieren] ging in het debat van zondag 13 februari 2022 meteen in de aanval. Haar start was een scherpe reactie op de stokpaardjes van Alexander van Hattem, die stelde dat Den Bosch veel te gastvrij is voor asielzoekers en dat windmolens gevaarlijk zijn voor vleermuizen. “Den Bosch moet in 2030 klimaatneutraal zijn”, aldus Eileen, “en dat kan”. Daarnaast vertelde Eileen haar gehoor ook dat de klimaatverandering [met alle gevolgen van dien.,], naast oorlogen en armoede, aan de bron staat van de vele vluchtelingen die op zoek gaan naar een beter leven. 
Tenslotte aldus Samshuijzen, is Den Bosch een gastvrije stad en is een ruimhartig beleid bij de opvang van asielzoekers een vereiste voor een betere samenleving en een klimaat neutrale stad in 2030”.

PVV-er Alexander van Hattem 
Van Hattem, lijsttrekker van de PVV, was het daar niet mee eens want  gastvrijheid kent zijn grenzen. “Asielzoekers dienen te worden opgevangen in de eigen regio. Onder hen zijn er ook die om economische redenen komen. Zij krijgen voorrang bij het toewijzen van een woning tegen Bosschenaren die al jarenlang op een wachtlijst staan. Er is in en om de vluchtelingen opvang veel overlast door criminaliteit en culturele en religieuze verschillen”, zo sprak van Hattem, die daarnaast [hoofdstuk klimaatverandering] de maatregelen rond klimaatverandering onzinnig vindt. Zij dragen niet bij aan het tegen gaan van de opwarming van de aarde. 
Maar voor Eileen Samshuijzen is het proces tegen  klimaatverandering definitief. “We moeten zorgen dat Den Bosch in 2030 klimaatneutraal is. 
Pas dan zijn we in staat om de opwarming van de aarde en de CO2-uitstoot tegen te gaan.Bijvoorbeeld door het plaatsen van 
windmolens, die bij plaatsing geen hinder kunnen vormen voor omwonenden. 
Maar Alexander van Hattem is daar falikant  tegen.

Ook de stikstofuitstoot leek een controverse tussen PVDD en PVV. Hoewel de accenten anders lagen, liepen de verschillen niet zo ver uiteen. Eileen koos voor veel kleinschalige biologische vooral diervriendelijke landbouw om de stikstof terug te dringen. Alexander vroeg toch om rekening te houden met de huidige grootschalige landbouw die ook haar steentje bijdroeg. Op het gebied van dierenwelzijn wilde Alexander een verbod op het ‘ritueel’ slachten. Eileen, zei dat er een algemeen slachtverbod zou moeten komen.


 

Terug naar boven