Nieuw plan Bezoekerscentrum+Voorgeschiedenis

Printerversie
Gepubliceerd op: 21-04-2005 | Gewijzigd op: 28-04-2009
Jaren liepen er plannen voor de bouw van een bezoekerscentrum, aanvankelijk nog te vestigen in een pand, bijv. het VVV-kantoor, later werd nieuwbouw geopteerd aan de Zuidwal/hoek oude Dieze. In de bezuinigingsgolf van voorjaar 2003 ging dat plan ten onder.!!
Maar... er is weer een nieuw plan!
  De iets verlaagde- geen 10 maar 8 meter hoog- opzet van het transparante bezoekerscentrum. Maquette: Stad in de Etalage. 

foto © gerard monté, 21 april 2005.

De voorgeschiedenis met het achterhaalde plan.
Nieuw plan Bezoekerscentrum in eenvoudiger opzet 21 april 2005.
Markant –transparant- Bezoekercentrum 25 maart 2002. 
Protesten tegen hoge nieuwbouw 8 juni 2002

Nieuw plan Bezoekerscentrum in eenvoudiger opzet 21 april 2005.
Op maandag 25 maart 2002 werd door het gemeentelijk ingenieursbureau het bezoekerscentrum voor de Vestingwerken gepresenteerd. Dat plan is ontworpen door Bureau Van Roosmalen/Van Gessel. Het centrum zal waarschijnlijk in 2003 worden gebouwd. Hieronder een impressie.

Close-ups van het ruim tien meter hoge,  transparante gebouw op de Grote Hekel van 10 m, later van 8 m. hoogte.

tekeningen ©  Bureau Van Roosmalen/Van Gessel,  april 2005 

Het gebouw springt er toch wel uit ook al wordt de transparante opzet benadrukt. De totale hoogte bedraagt even boven de 10 m [10,5 m].
Door de lamellenuitvoering in de bovenverdieping komt het gebouw minder volumineus over.

 

Markant –transparant- Bezoekercentrum  25 maart 2002.  
Een transparant, maar wel 10.50 meter hoog bezoekerscentrum verrijst als het meezit volgend jaar op de punt Oude Dieze/Zuidwal, boven de Hekelsluis.
Dat centrum- ontworpen door Bureau Van Roosmalen/Van Gessel - biedt een oriëntatie [infobalies plus maquette] over de vestingwerken. Het dient ook als vertrek- en infopunt van resp. over de rondvaarten over de Binnendieze/stadsgracht.
Tot 1965 stond aan de Zuidwal een stoomgemaal. Op de fundering ervan worden bakstenen zuilen geplaatst. Glas vult de ruimten tussen die zuilen en tussen de horizontale, koperen lamellen van het half-ronde dak. Hierdoor biedt het beslist markante gebouw zicht op stad en polder.
Voor realisatie van het gebouw en om ruimte te maken voor voetgangers, maar ook voor de herkenning van de stad als vestingstad, moet het kruispunt worden omgebouwd. De eerste fase begint eind 2002. Rijstroken voor afslaand en rechtdoor gaand verkeer worden gecombineerd.

Gezicht op de Oude Dieze, komend vanaf Zuid. Het bezoekerscentrum staat op de plek van het oude in de jaren zestig gesloopte stoomgemaal.

het ontwerp

De positie van het gebouw met rechthoekig kader,  precies middenin de schets. 


Het kruispunt moet iets wordt verlegd om drie meter ruimte te creëren voor de voetgangers op het trottoir langszij het gebouw. Daardoor vervalt voor het verkeer dat de stad uitgaat, de afslagstrook vanuit de Oude Dieze. Ook de afslagstrook vanaf de Zuidwal naar de stad vervalt en gaat samen met de [middelste] strook voor het rechtdoor gaand verkeer.


 
Toelichting bij nevenstaande schetsen: Twee vloeroppervlakten, te weten links de begane grond met de ontvangsthal en infocentrum en de trappen naar boven die leiden naar de expositieruimte en beneden naar het waterniveau waar de boten vertrekken. Links de huidige aanlegsteiger.
Rechts onder het gebouw liggen de boten klaar. Daar wordt, zodra de passagiers zijn ingestapt, ook de eerste informatie over de vaartocht gegeven.
 


Protesten tegen hoge nieuwbouw 8 juni 2002
Het Brabants Dagblad meldde vrijdag 7 juni 2002 dat er een massaal protest was gerezen tegen de herbouw van het gemaal. Ten eerste gaat het om een bezoekerscentrum dat in een volledig eigentijdse stijl wordt opgericht. Het is inderdaad een majestueus gebouw. Dat komt door de hoogte van elf meter. Om die massa van elf meter wat te camoufleren heeft de architect de bovenste verdieping afgerond en opgebouwd met horizontale lamellen met daartussen glas .

De 68 bewoners van de oudst gebouwde flat aan de Zuidwal waren niet geïnformeerd en zijn op één uitzondering na ook niet op de infoavond geweest.
De protesten haalt de krant uit het naburige café De Roode Leeuw en vanuit de Triniteitstraat en de Oude Dieze. In totaal vier personen: Henk Schmitz, C.Zwinkels, J. van der Laan en J.Coenen, eigenaar van Jill's restaurant.
De aantasting van het zicht op de St. Jan is nog een redelijk argument. Verstoring van dit beeld gebeurde eerder door de kolossale schouwburgzaal. De verkeersafwikkeling kan in de knel komen omdat twee afslagen worden opgeheven.

Adjunct-directeur stadsbedrijven Peter van Roosmalen noemt het gebouw een overdekte buitenruimte waar geen ambtenaren komen te werken wat werd beweerd.

Terug naar boven